Kötődő nevelés: a szeretetteljes kapcsolat alapja – interjú Molnár-Gyenge Andreával

Molnár-Gyenge Andrea interjú, nevelés, Wiliam Sears

William Sears amerikai gyermekorvos módszere, a kötődő nevelés, annak gyakorlati alkalmazása és haszna egy gyakorló édesanya szemszögéből.

Molnár-Gyenge Andrea egy 6,5 hónapos kisfiú, Bende édesanyja. A várandósság alatt és az anyaság megélése során is tudatosan készült a gyermeknevelésre, és mindent megtesz, hogy gyermekével biztonságos kötődést alakítson ki. Így találkozott a kötődő neveléssel. Az ezt támogató, általa alkalmazott módszerekről, és a számára oly fontos környezettudatosságról beszélgettünk vele.

hirdetés

A születés után kialakuló kötődés egy életre szóló kapcsolat a szülő és gyermeke között, melynek elmélyítését a módszer szerint a hordozás is segíti. Ennek az érzelmi kontaktus nyújtotta élményen túl az is haszna, hogy pozitívan hat az idegrendszer fejlődésére. Egy gyermek idegrendszerének érettsége határozza meg a mozgását, tehát hiába akarjuk megtanítani például járni, ha az idegi kapcsolatok még nem fejlődtek ki hozzá kellőképpen.

A módszer az etetésre is kitér, miszerint a baba által küldött jelek alapján történik a szoptatás, nem pedig előre meghatározott időpontokban, ezt nevezi igény szerinti szoptatásnak (ISZSZ) a kötődő nevelés. Ugyanez tápszeres táplálásra is alkalmazható, azonban itt is fontos a testkontaktus.

A kötődő nevelés része az egyensúly: törekedni kell a gyermek, az anya, továbbá az anya partnerének igényei közötti egyensúly megtalálására, hisz akkor tud jól működni egy család, ha megfelelő a balansz.

A szobatisztaságra neveléshez is hasznos instrukciókat kaphatunk, ilyen a természeti népeknél, továbbá a világ 75 országában elterjedt természetes csecsemőhigiénia módszere, melyet angol nevének rövidítéséből EC-nek hívnak. Andrea kipróbálta ezt az újszülött kortól alkalmazható módszert az akkor 4 hetes gyermekénél, melyet azóta is alkalmaz. Elmondása szerint a fokozott higiénia biztosítása mellett sok hasfájást is meg tudott előzni vele, valamint a módszer segítségével hosszútávú eredményként természetes módon válhat hamarabb szobatisztává egy kisgyermek.

De hogyan lehetünk környezettudatosak a gyermekgondozásban? Például mosható pelenkákkal, amelyek megkímélik a pénztárcánkat közel 1 tonna eldobható pelenka megvásárlásától, valamint megóvhatjuk az általa okozott környezetterheléstől a Földet. Nagyjából ugyanis ennyi pelenka szükséges egy gyermek nevelésekor a szobatisztaság eléréséig, ha a most oly népszerű eldobható változatot használjuk. De a mosható pelenkák használata sem ördöngösség, csak pár perc plusz időt kell naponta ráfordítanunk az ezzel való foglalkozásra az eldobható társaikhoz képest…

Mindezekről, valamint a kötődő nevelés mellett, illetve után alkalmazható kapcsolódó nevelésről, és az anyaság okozta örömökről hallhatnak az interjúban.

hirdetés