Megyeri-Horváth Gábor: Családtörténet és aktok keverednek a múzeum falain

Megyeri-Horváth Fotó: Körös Hírcentrum

Újabb időszaki kiállítással gyarapodott a Munkácsy Mihály Múzeum kínálata. A Megyeri-Horváth Gábor festőművész alkotásaiból összeállított, ÖRÖKSÉG című tárlat nyithatta meg kapuit.

A közel huszonöt év munkáját bemutató tárlatot, és egyébként a művész stílusát is, egyértelműen az emberközpontúság jellemzi. Olajfestményei először betekintést nyújtanak egy-egy meghitt családi pillanatba, eseménybe. A tárlatot végig sétálva a szemlélő rövid időre megismerheti az alkotó családjának mindennapjait. Majdnem száz év eseményei tárulnak a szemünk elé, hiszen a festő déd- és nagyszülei, illetve szülei is megjelennek a képeken, sőt még lánya, Fanni életét is nyomon követhetjük. Tájképein pedig a művész számára kedves helyszínek köszönnek vissza, főleg édesapja kertje, aminek nemrég – szülei halálát követően – búcsút kellett mondania.

hirdetés

„Nyilvánvaló, hogy a múzeum látogatói a hozzájuk tartalmilag és érzelmileg közel álló képeket kedvelik és értékelik leginkább. Én is csak látogatóként, a laikus szemüvegén keresztül tudom szemlélni a műveket. Abban a szerencsében volt részem, hogy a rendezés során alakuló kiállításban már láthattam Megyeri-Horváth Gábor munkáit. Ezek közül az Emléktöredékek-sorozat szándékosan elmosódott, szinte a múltból előtűnő képei voltak számomra a leginkább magukkal ragadóak. Emlékképek ősökről, családról meghatározó személyekről és pillanatokról, családi és közösségi eseményekről, munkaalkalmakról, történelmi múlti eseményekről, hadifoglyokról, a kitelepítésről. Elmosódott hátterek, néha élesen megfestett, a kép szemlélőjére tekintő arcokkal” – jellemezte a tárlaton bemutatott festményeket Martyin Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese.

Több alkotási területet mutat be a kiállítás

A családi festményei mellett a „Me tangere”, azaz „Érints meg” címet viselő aktsorozatának darabjai kapnak szerepet, melyeket még a pandémia, az elszigeteltség és az eltávolodás időszakában alkotott meg. Talán éles váltásnak tűnhet a két sorozat egymás mellé állítása, ám az alkotásokból nagyon szépen kirajzolódik a művész által képviselt értékek.

„Nagyszerű dolog a festő számára, ha egy kiállítás alkalmával sosem volt egymás melletti kapcsolat jön létre a képeiből. Felmerül egy újszerű párbeszéd lehetősége, melynek során váratlan összefüggéseket teremtve elindítanak egy eddig ismeretlen világot. Ez a párbeszéd ennek a múzeumnak a falai között, ezen a kiállításon elindul és sok meglepetést tartogat” – emelte ki beszédében Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész, aki még a Magyar Képzőművészeti Főiskolán ismerte meg a békéscsabai alkotót, az évek során a tanár-diák kapcsolatból szoros barátság alakult.

Nagy Gábor azt is kihangsúlyozta, hogy a mai értékválságot élő világban megnyugtató az az erkölcsi és szakmai elkötelezettség, ami Megyeri-Horváth Gábor életútját jellemzi. „Tele van a világ hulladékkal, szeméttel, értéktelen eszmékkel. Szigetépítőkre van szükség, akik értékalakú rendszert építenek, ahol a szavak valódi értelmet és jelentésük szerint működnek, akár fogalmi vagy vizuális értelemben. Megyeri Gábor festő munkássága ezen értékek mellett formálódik és hoz létre egy különös hangzású értékvilágot.”

Az ÖRÖKSÉG című kiállítás egészen szeptember 24-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum Pátkay Ervin termében.

 

Kapcsolódó tartalom: