Virtuóz készségek és átható zenefilozófia: Tóth Péter zongoraművész útja a csabai zeneiskolától a Carnegie Hall-ig

Tóth Péter, zongoraművész, interjú

2013-ban megnyerte az Amerikai Paderewski Nemzetközi Zongoraversenyt, fiatalkora óta számos Liszt Ferenc nevével fémjelzett nemzetközi zongoraverseny nyertese Budapesttől Los Angeles-ig, 2015-ben a Liszt-Garrison Nemzetközi Zongoraversenyen zsűritag volt Baltimore-ban. A zenetudományok doktora, doktori képesítését a Texasi Egyetemen szerezte Austinban.

A békéscsabai zeneiskolában Csontos József tanítványa volt, majd tizennégy éves korától a különleges fiatal tehetségek előkészítő tagozatára járt Budapestre, a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Ezt követően a felsőfokú tanulmányait is a zeneakadémián végezte, s amikor 2008-ban átvette az okleveles zongoraművész diplomáját, már hosszú évek óta sikeres előadóművész volt, aki 2000-től kezdődően sorra nyerte a nemzetközi zongoraversenyeket.

hirdetés

Első lemezét 2005-ben készítette, mely 2006-ban elnyerte a Magyar Liszt Ferenc Társaság Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemez Nagydíját

Liszt műveit nemcsak a világ koncerttermeiben interpretálja, hanem kutatja is a XIX. század zeneművészetében is maximálisan progresszívnek számító Liszt-féle tonalitást. Bár a romantika egyik legjelentősebb zeneszerzőjének életműve meghatározza a pályáját, mellette sikeresen adja elő Brahms, Chopin, Schubert, Rahmanyinov, vagy éppen Mozart műveit.

2011-ben egy Brahms darabbal megnyerte a Romantikus mű legjobb előadásáért járó-díjat Ausztráliában, a Southern Highlands Nemzetközi Zongoraversenyen, majd 2013-ban a Paderewski Zongoraverseny sikerét követően visszavonult a versenyzéstől, azóta a koncertezésre összpontosít.

Előadásmódját a Süddeutsche Zeitung-tól a New York Concert Review-ig számos jelentős sajtóorgánum méltatta, utóbbi a művész 2022-es, a koncerttermek leghíresebbikében, a New York-i Carnegia Hall-ban tartott koncertjéről írt méltatást, melyben kiemelte virtuozitását, zeneformálási készségét, kifejezőerejét és szakértői tempóját.

Az idén 40 éves zongoraművész lassan tizenöt éve él az Amerikai Egyesült Államokban, de sosem feledi Békéscsabai gyökereit és minden évben hazatér, mely alkalmakkor a pihenés és töltekezés mellett hazai rajongóinak is kedveskedik fellépésekkel. A beszélgetésben hallhatnak a zeneművészi pálya szépségeiről és nehézségeiről, szerzői szándékról és interpretációról, de az is kiderül, miként reagál a közönség a világ különböző részein a zongoraművész előadásaira.