Németország újabb Leopard harckocsikat küldött Ukrajnának

Újabb Leopard harckocsikat és számos további járművet és hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez – jelentették csütörtökön német hírportálok a szövetségi kormány tájékoztatása alapján.

hirdetés

A kormány honlapján vezetett kimutatás legutóbbi, szerda esti frissítése alapján Németország az eddigi tíz után további tíz Leopard A5 típusú harckocsival segíti az ukrán erőket. Az új szállítmány tartalmaz még a többi között egy TRML-4D típusú radarállomást – amelyből így már három üzemel Ukrajnában -, 16 Vector típusú felderítő drónt – amelyek száma 104-re emelkedett -, és az eddigi 42 után 4 további HX81 típusú harckocsiszállító járművet, valamint egy tábori kórházhoz szükséges teljes felszerelést és 13,1 millió lőszert kézilőfegyverekhez.

hirdetés

A kijevi vezetés az utóbbi időszakban elsősorban azt kérte a német kormánytól, hogy biztosítson a védekezéshez Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákat, hasonlóan a brit kormányhoz, amelytől már kaptak hasonló képességekkel rendelkező, Storm Shadow típusú rakétákat.

Ilyen fegyver azonban továbbra sem szerepel a német támogatási listán, és az ukrán kérés megosztja a koalíciót, a Zöldek és a liberálisok (FDP) támogatják a kezdeményezést, míg a szociáldemokraták (SPD) egyelőre nem tartják alkalmasnak a helyzetet arra, hogy Németország 400-500 kilométer hatótávolságú rakétákat adjon át Ukrajnának.

Ennek ellenére Németország így is a második helyen áll az Ukrajnát a legtöbb fegyverrel és egyéb harci felszereléssel támogató országok sorában az Egyesült Államok után, a szállítmányok összeértéke meghaladja a hétmilliárd eurót.

MTI

hirdetés