Mintegy 196 millió forintból több utca is megújul Mezőhegyesen

Magyar Közút, útfelújítás, önkormányzati Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay.com

Mezőhegyesen rövidesen elkezdődnek a kiviteli munkák és útburkolatot kapnak a jelenleg útalappal nem rendelkező Ruisz Gyula, Akácfa, Pacsirta, Orgona, Vadrózsa utcák, így több mint 1000 méter új aszfaltburkolatú úttal bővül a mezőhegyesi belterületi úthálózat.

A projekt tervezése során fontos szempont volt, hogy olyan utcák kerüljenek kiválasztásra, amelyek rendelkeznek építési engedéllyel, hogy ezzel is gyorsítani lehessen a megvalósítást és a csökkenteni a megvalósítás kockázatát. Az engedélyes tervek elkészültek és megtörtént a műszaki tartalom engedélyezése.

hirdetés

A tervezett műszaki tartalom: a meglévő útalap csere, egy réteg aszfaltterítés. Az érintett kapubejárók zúzalékos rámpakiegyenlítést kapnak a szintbeni kiegyenlítés miatt. Az Orgona és Vadrózsa utcai út szélessége: 5,50 m, hossza: 383,54m. A Pacsirta és Akácfa utcai út szélessége: 4,0 m. Pacsirta utcaitervezett út hossza: 233,88 m, Akácfa utcai tervezett út hossza:183,26 m. A Ruisz Gyula utcai út szélessége 4,0 m, hossza: 264,20m. Az utak teljes hossza: 1064,88 m.

Az önkormányzat számára fontos a klímaváltozás ellen való küzdelem. A beruházással a szálló por koncentrációja a városban csökken, másrészt a fenntartható közlekedési módok számára új útvonalak fognak rendelkezésre állni. A klímavédelmet segíti az is, hogy a csapadékvíz elvezető csatornák kiépítése a területen megtörténik. A Vadrózsa utcán speciális, a víz helybentartását segítő öko burkolattal készülnek el, ezért a csapadékvíz helyben tartása is megvalósul.

A Terület-és Településfejlesztési Operatív program (TOP) keretén belül megvalósuló „Mezőhegyesen aszfaltozatlan utcák útépítése” elnevezésű, TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BS1-2022-00047 azonosítószámú projekt 100%-os támogatás intenzitás mellett 196 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.