Kiváló Szociális Munkáért kitüntetésben részesült Kernné Fitor Margit és a MIVA Bölcsőde

Kiváló Szociális Munkáért díj Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsaba önkormányzata 2000 óta minden évben kiosztja a Kiváló Szociális Munkáért járó kitüntetéseket. A békéscsabai képviselő-testület első őszi közgyűlésén, zárt ülés keretében döntött arról, kik kapják meg a megtisztelő címet. Idén Kernné Fitor Margit jelnyelvi tolmács, szociális szakember, illetve a MIVA Bölcsőde kollektívája részesült elismerésben. A kitüntetést ünnepélyes keretek között a Csabagyöngye Kulturális Központban vehették át a szociális dolgozók.

„A másokról való gondoskodás a civilizáció alapja” – nyomatékosította Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében. Kiemelte, hogy a szociális szférában dolgozók nap mint nap támogatják a rászoruló családokat, embertársaikat, életüket jobbá teszik. Mindezeket a feladatokat nem munkaként, hanem hivatásként végzik, nyitott szívvel, előítéletek nélkül.

hirdetés

Kernné Fitor Margit siket szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, így jól ismeri a siket kultúrát, a jelnyelvet szinte anyanyelvként használja. Édesapja a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezetének egyik vezetője volt, Margit egész életútját meghatározta a siket és nagyothalló emberek iránti elkötelezettség. 15 éven keresztül a SINOSZ Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatának szakmai vezetőjeként tevékenykedett, tudását a jelnyelvi tolmácsképzés által sokaknak átadta. Hivatása során segített a siket és nagyothalló sorstársak életkörülményeinek javításán. Munkáját az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának szellemisége, valamint az információk akadálymentesítésének szándéka határozza meg. Tevékenysége kiterjedt a közoktatásban lévő siket és nagyothalló gyermekekre, a hallássérült fiatalok továbbtanulásra ösztönzésére. Személyes példamutatása a jelnyelvi tolmács szakmában dolgozók számára nélkülözhetetlen napjainkig is.

A békéscsabai Pataky László utcában 1993 óta működik a MIVA Bölcsőde. Az intézmény az elmúlt három évtized alatt sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy az alkalmazottak korszerű és modern környezetben tudják a gyermekeket nevelni. A bölcsődei évek lefedik a legérzékenyebb, legfogékonyabb időszakot a gyermekek életében. A 17 főből álló MIVA bölcsi dolgozói mindent megtesznek a fiatalok testi, lelki, érzelmi, értelmi fejlődésük elősegítésében.

A gyermekek saját érdeklődésüknek, érési szintjüknek, illetve az évszakoknak és ünnepköröknek megfelelően alkotó tevékenységekben vesznek részt, mondókát, dalokat tanulnak. Az intézményvezető célja, hogy a magyarországi bölcsődék szakmai munkájához és társadalmi megítélésének emelkedéséhez hozzájáruljon tevékenységével, és erősítse a magyar bölcsődék közötti összefogást. Az intézmény 2012 óta a “MIVA BÖLCSI” Nonprofit Kft. keretein belül a hallgatók oktatásában is részt vesz. Szakmai gyakorlati helyet biztosít a képzésen lévő tanulók számára.

Kiváló Szociális Munkáért díj
Fotó: Körös Hírcentrum
Kiváló Szociális Munkáért díj
Fotó: Körös Hírcentrum
Kiváló Szociális Munkáért díj
Fotó: Körös Hírcentrum
Kiváló Szociális Munkáért díj
Fotó: Körös Hírcentrum
Kiváló Szociális Munkáért díj
Fotó: Körös Hírcentrum