A tudomány került a békéscsabai konferencia középpontjába

Gál Ferenc Egyetem, Magyar Tudomány Ünnepe Fotó: Körös Hírcentrum

A Magyar Tudomány Ünnepéről a békéscsabai Gál Ferenc Egyetem sem feledkezett meg. Ennek alkalmából az intézmény Gazdasági Kara Tudomány: Válaszok a globális kihívásokra címmel szervezett konferenciát.

Az eseményen több felsőoktatási intézmény – a Kodolányi János Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve a Szegedi Tudományegyetem – képviselői is jelen voltak. Prof. dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora beszédében a Magyar Tudomány Ünnepét méltatta. Hiszen nem csak a tudományt, hanem a tudást, a tanítást és a tanulást is ünneplik, a konferencia pedig lehetőséget ad arra, hogy az új kihívásokra közös útkereséssel válaszoljanak. Kiemelte, hogy ebben a régióban számos magyar Nobel-díjas tudós nevelkedett, köztük az idei díjazott, Karikó Katalin is.

hirdetés

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szintén a magyar tudományos élet büszkeségeit emelte ki. Kempelen Farkas, Neumann János, Bíró László és Charles Simonyi is maradandót alkottak találmányaikkal, felfedezéseikkel.

Fontos, hogy ezeket az értékeket megőrizzük, ugyanakkor gondolni kell a jövőre is. A vármegye fejlesztése csakis közösen, főleg az oktatáson keresztül érhető el. A Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila hangsúlyozta azokat a törekvéseket – a szakképzési munkacsoportot, a pályaorientációs kerekasztalt és a Békés Vármegyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsát –, amelyek a gazdasági élet és a munkaerő növekedését célozzák. Ehhez csatlakoztak különböző oktatási intézmények, szakmai- és sportszervezetek, illetve kamarák is.

A megnyitóbeszédeket követően a meghívott egyetemek képviselői tartottak előadásokat, ezekben bemutatták, hogy a globális problémákra reagálva milyen módon alakítják át és fejlesztik az oktatási módszereiket.

 

Gál Ferenc Egyetem, Magyar Tudomány Ünnepe
Fotó: Körös Hírcentrum
Gál Ferenc Egyetem, Magyar Tudomány Ünnepe
Fotó: Körös Hírcentrum
Gál Ferenc Egyetem, Magyar Tudomány Ünnepe
Fotó: Körös Hírcentrum
Gál Ferenc Egyetem, Magyar Tudomány Ünnepe
Fotó: Körös Hírcentrum

hirdetés