Rendőrautó kamerája rögzítette, ahogy szabálytalankodik egy autós Gyulán

szabálytalan autós Gyulán

Kijelölt átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. A napokban Gyulán ugyanabban a helyzetben az egyik autós megállt, a másik nem.

Zebrán a gyalogosoknak elsőbbsége van a járművekkel szemben, ezt írja a KRESZ. A szabály úgy folytatódik, hogy útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteniük, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjanak állni.

hirdetés

Néhány éve Gyulán felvétel készült arról, ahogy a Kossuth téri zebrán egy személygépkocsi elütött egy gyalogost. Pár napja, 2023. november 12-én szintén Gyulán, ezúttal a Béke sugárúton egy rendőrautó kamerája rögzítette, amint két gyalogosnak egy autós elsőbbséget adott, egy másik viszont nem várta meg, amíg átmennek előtte. Nem hajtott gyorsan, meg tudott volna állni, de valószínűleg nem vette időben észre a gyalogosokat. Ezúttal szerencsére nem történt baleset, de a rendőrség ismételten kéri a járművezetőket, hogy óvatosan közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket! Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a zebrák előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni, és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát.

A gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre és kötelesek a legrövidebb úton átmenni. Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják, vagy megtévesztik a járművezetőket. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat. Nem léphetnek ki az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt. Ha a járművezetők és a gyalogosok figyelnek egymásra, a balesetek megelőzhetőek, elkerülhetőek. (Police.hu)

 

Ez is érdekelheti: