Mozgássérült férfitól vette el a pénzét egy kunágotai férfi

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

A bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy letartóztatásban lévő, büntetett előéletű 21 éves kunágotai férfival szemben, aki egy mozgássérült férfitól vette el a pénzét.

hirdetés

A terhelt és a sértett – egy mozgásában közepes mértékben korlátozott, járóbottal közlekedő nagykamarási nyugdíjas férfi – 2023. június utolsó napjaiban Mezőkovácsházán találkoztak és megállapodtak abban, hogy a sértett 15.000.-Ft-ért megvásárol a terhelttől egy sparheltot, melyet másnap teljes egészében ki is fizetett, de nem szállított el. Ezt követően egy héttel, 2023. július 03-án a sértett – miután a havi nyugdíját magához vette – Kunágotára ment, hogy megkeresse a terheltet és a megvásárolt sparheltot hazaszállítsa.

hirdetés

A terhelt házában közösen beszélgetni és italozni kezdtek, amelynek során a sértett elmondta, hogy felvette aznap a nyugdíját, ezért van pénze hazaszállítani a megvett sparheltot. Az esti órákban a sértett rosszul lett, távozni szándékozott, ezért a házból az utcára ment, ahova őt a terhelt is követte, aki ekkora már elhatározta, hogy a sértettnél lévő pénzt és mobiltelefont megszerzi. A terhelt az utcán minden előzetes szóváltás nélkül kirúgta a sértett kezéből a járáshoz használt járóbotot, majd a lábába is belerúgott, melyek együttes következményeként a sértett a földre esett. Ekkor elvette a sértett ruházatából a mobiltelefonját, valamint 24.000.-Ft készpénzt, majd a sértettet hátrahagyva a helyszínről eltávozott.

A járási ügyészség a terhelt beismerés esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Ezen felül az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg kötelezze őt a sértett részére okozott kár megtérítésére és a nyomozás során felmerült, 160.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés