Hiába történt súlyos baleset a békéscsabai gyárban, a cégvezető nem tett érdemi intézkedést a helytelen és veszélyes munkavégzés megszüntetésére

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és további 1 rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 52 éves büntetlen előéletű miskolci illetőségű, békéscsabai tartózkodási helyű férfival szemben, aki ellenőrzési kötelezettségének elmulasztásával megsértette a munkavédelmi szabályokat és ennek következtében súlyosan megsérült két munkavállaló.

hirdetés

A Békés Vármegyei Főügyészség közleménye szerint, a férfi cégvezető munkakörben állt alkalmazásban a vádbeli időszakban egy békéscsabai székhelyű, könnyűfémöntéssel, fémtartályok gyártásával, fémfelület-kezeléssel foglalkozó gazdasági társaságnál. Munkaköri leírása szerint cégvezetőként köteles volt ellenőrizni, hogy az irányítása alá tartozó munkavállalók a munkaköri utasításokat, balesetvédelmi előírásokat betartják-e, illetve ő volt felelős a társaság működésére irányadó jogszabályok betartásáért.

hirdetés

A cégnél 2021. július 20-án, az esti órákban munkahelyi baleset történt, amelyben súlyosan megsérült egy betanított öntőként dolgozó férfi, aki az öntőgépen végzett munkát. A sértett munkakörébe tartozott a hőtartó kemencétől a géphez vezető csatorna tisztítása is. A sértett a kerámia csatorna tisztítását az előírással ellentétben akként végezte el, miszerint a berendezést nem állította kézi vezérlésre, annak érdekében, hogy az öntődugattyú szárának és kengyelének a mozgása leálljon. A sértett rosszul számolta ki a ciklusidőt, és a berendezés mozgásba lendült a tisztítás során. A szabálytalan művelet eredményeképpen a sértett keze beszorult a gépbe, melynek következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A sértett a szabálytalan munkavégzést azért tudta megvalósítani, mivel több év alatt helytelen gyakorlat alakult ki az öntödei üzemben, amely szerint a munkavállalók a csatornatisztításkor nem állították át a gépet kézi vezérlésre, azzal a céllal, hogy ne kelljen leállítani a berendezést. Ennek egyik oka tudomásuk szerint az volt, hogy a munkabér kifizetésének alapját képező norma meglegyen.

A cégnél a baleset bekövetkezése után sem változtattak a helytelen gyakorlaton, amely rövid időn belül újabb súlyos balesethez vezetett. 2021. október 07-én, a hajnali órákban egy másik betanított öntő végzett munkát egy másik öntőgépen, aki szintén nem állította át a gépet kézi vezérlésre a kerámia csatorna tisztításakor. A szabálytalan művelet eredményeképpen a sértett lába beszorult a gépbe, és a bal lábszár alsó harmadának, a bal bokának és a bal lábfejnek az összezúzását, csonkolását szenvedte el. A sértett gyógykezelése a bal lábszár csonkolásával volt csak lehetséges, így a baleset maradandó fogyatékosságot eredményezett.

A terheltnek azért kell bíróság elé állnia, mert az évek óta fennálló helytelen és a munkavállalók testi épséget veszélyeztető gyakorlatot, a munkavállalók szabálytalan munkavégzését eltűrte, ellenőrzési kötelezettsége tekintetében mulasztott, és nem tett érdemi intézkedést a helytelen és veszélyes munkavégzés megszüntetésére. Mulasztásával több foglalkozási szabályt megsértett, amely hozzájárult a munkahelyi balesetek bekövetkezéséhez.

A járási ügyészség korábban vádat emelt a cégnél munkavédelmi szakember és öntödevezető munkakörben alkalmazott munkavállalók ellen is, így újabb vádiratában indítványt tett a büntetőügyek egyesítésére.

hirdetés