A „Régiből újat, új módszerekkel” Erasmus+ projekt keretében a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében nyolc, szakképzésben aktív vállalkozó tanulmányozta Lengyelországban a környezettudatos, fenntartható gazdálkodást, és a szemléletformálást segítő gasztroturizmust.
Az öt napos szakmai út során a résztvevők megismerték a fogadó ország szakképzésében alkalmazott környezettudatos nevelést és szakmai tapasztalatot szereztek saját ágazatukban. Munkahelyi tanuláson keresztül megtapasztalták és kipróbálták, hogyan működik és alkalmazható a gasztroturizmus.
A csoporttagok betekintést nyertek a külföldön alkalmazott fenntartható és környezettudatos megközelítésekbe és módszerekbe, megismerték Małopolska munkaerőpiaci helyzetét és értékelték a régió gazdasági helyzetét. A tanulmányút során többek között meglátogattak pékséget és cukrászüzemet, húsipari vállalatot, szőlészetet és borászatot, továbbá szakképző iskolákat.
A csoport megfigyelte, hogy a lengyelországi pékségek, cukrászüzemek, cukrászdák hogyan kapcsolódnak be környezettudatos módon a helyi turizmusba, illetve, hogy milyen lehetőségeik vannak más szektorokkal való együttműködésekre. Láttak vállalatoknál alkalmazott környezetkímélő eljárásokat, valamint az áruk szállításának minél hatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokat.
A klímaváltozás és a járványok következtében megváltozott idegenforgalmi, utazási és új táplálkozási szokások együttesen a fenntarthatóság felé irányítják az egész gazdaságot és ezt az utat követni kell Békés vármegyében is.