Kánikula jön hétvégén: délen megközelítjük a 35 fokot

szélmalom, időjárás, napsütés Fotó: Körös Hírcentrum

Jön a nyár első, igazán meleg hétvégéje. Az ország túlnyomó részén 30 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk szombaton és vasárnap is. A déli országrészben lesz a legmelegebb, ahol több helyen 33-34 fokos maximumok várhatóak – írja az Időkép.

A hőmérsékletekre tehát nem lesz panasz, és a víz is kellemesnek mondható: a Velencei-tó 22, a Balaton vízhőmérséklete pedig 22-26 fokos jelenleg. A strandolás azonban nem lesz teljesen felhőtlen és villámfényes éjszakák is lehetnek.

Szombat napközben főként a Dunántúlon és délen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, melyekből este újabb adag érkezik nyugat felől a Dunántúlra. Ezek között jégesővel, felhőszakadással és viharos széllel kísért heves zivatarok is lehetnek.

A zivatartömb éjjel átvonul az ország nagy részén, vasárnap hajnalban északon, északkelen lehet szükség az esernyőkre. A napos, gomolyfelhős idő mellett vasárnap napközben is előfordulhatnak helyenként záporok, zivatarok, de este észak, északnyugat felől újabb zivatarrendszer közelítheti meg az országot.

Nemcsak egy esernyőt, hanem szalmakalapot és naptejet is érdemes lesz magunkkal vinni. Az UV-sugárzás országszerte nagyon erős lesz.