Ukrán városvezető: az orosz erők a déli Herszon városát ágyúzzák

Ukrán háború

Az orosz csapatok a Dnyeper (Dnyipro) folyó általuk megszállt bal partjáról nyitottak tüzérségi tüzet hétfő délután a dél-ukrajnai Herszon városára – közölte Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon.

Kifejtette, hogy több robbanás is volt a városban, és az előzetes adatok szerint vannak a támadásnak civil sebesültjei. Mrocsko egy korábbi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy az orosz erők tüzérségi csapást mértek a megyében lévő Antonyivka településre, aminek következtében otthonában megsebesült egy 97 éves nő.

hirdetés

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg irányított bombát dobott Harkiv városára. Hozzátette, hogy áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. A katasztrófavédelmi szolgálat arról tájékoztatott, hogy az orosz erők irányított légibombát vetettek be a régióban Kupjanszk közelében is, ahol eltaláltak egy iskolát és egy kulturális központot.

Vadim Filaskin, a szomszédos Donyeck megye kormányzója közölte, hogy a reggeli órákban az oroszok tüzet nyitottak a régióban lévő Ukrajinszk településre, aminek következtében életét vesztette egy 65 és egy 70 éves nő, nyolc helyi lakos pedig megsebesült. Később a megyei ügyész hivatala közölte, hogy az orosz erők napközben a régióban Volnovaha és Pokrovszk térségét ágyúzták, egy ember meghalt, további hét pedig megsebesült.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról számolt be, hogy a légvédelem lelőtt egy ellenséges X-59/69 rakétát a régió fölött. A kormányzó korábban közölte, hogy hétfőre virradó éjjel az orosz hadsereg ballisztikus rakétákkal támadta a megye székhelyét, Dnyipro városát, aminek következtében heten megsebesültek, köztük egy 15 éves fiú. Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzójának tájékoztatása szerint a régió megszállt részéből újabb kilenc gyermeket sikerült visszavinni ukrán ellenőrzés alatti területre.

A herszoni régióban lévő Kahovka város vezetése bejelentette, hogy egy helyi újságírót, az 54 éves Zsanna Kiszelovát már másodjára rabolták el az orosz megszállók. Az egyik helyi lap szerkesztője pár napja tűnt el otthonából, és azóta nem tudnak a hollétéről. Az újságírónőt 2022 szeptemberében egyszer már elrabolták, akkor az oroszok csaknem egy hónapig tartották fogva.

Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap kezdete óta a harcok nagy része főként a Donyeck megyei Pokrovszknál zajlott, a teljes frontvonalon 121 katonai összecsapás történt. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 544 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 19 orosz harckocsit, 66 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, továbbá 36 drónt.

MTI