Békéscsaba parkolási gondjai megoldásra várnak

Békéscsaba parkolási gondjai megoldásra várnak Fülöp Csaba, Miklós Attila és Dancsó Tibor / Fotó: MSZP Békéscsaba

A nyári szünet előtti utolsó soros ülését tartotta a közelmúltban Békéscsaba közgyűlése, ez még nem az újonnan megválasztott képviselőkkel zajlott. Az új testület az idei év októberétől veszi át a képviselői munkát. Az ülést követően közösen értékelték az elhangzottakat Dancsó Tibor, Fülöp Csaba és Miklós Attila önkormányzati képviselők.

Dancsó Tibor a sajtótájékoztatón kifejtette, képviselői kérdést intézett többek között Gregor László képviselő úrhoz, az általa a Kazinczy lakótelepen megvalósítani ígért kutyafuttatóval kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy Gregor képviselő úr a kutyafuttató megépítését a környéken lakókkal kész tényként közölte – azt állítva, hogy hamarosan elkészül. A valóságban ez ügyben hivatalosan még semmi sem történt. Mint hozzátette, Békéscsaba lakóinak jogos elvárása és érdeke, hogy ha a város legnagyobb frakciójával rendelkező szervezete, vagy annak képviselője megígér valamit, az akkor is megvalósuljon, ha történetesen a képviselő a következő ciklusban már nem lesz tagja a közgyűlésnek.

hirdetés

Fülöp Csaba arról adott tájékoztatást, hogy a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében a parkolódíjak felfelé történő korrekcióját jóváhagyta a testület. A következő ciklus egyik legfontosabb feladata mindenképpen a parkolási problémák kezelése lesz Békéscsabán. Ugyanis a parkolóhelyeket nagymértékben meghaladja a személygépjárművek száma. Több olyan lakótelep és városrész is van Békéscsabán, amelyekben a 20-30 évvel ezelőtti gépkocsiszámokhoz lettek kialakítva parkolóhelyek. A lakosság részéről jogos kérés, hogy az adott területen élők számára a parkolózónákat bővítse ki az önkormányzat. Ehhez nyilván több vizsgálatra lesz szükség, de a lakók nyugalmának érdekében mihamarabbi változtatások, megoldások szükségesek a probléma enyhítése érdekében.

Ehhez a témához kapcsolódva Miklós Attila szólt arról, hogy a parkolási problémák rendezésére az áremelésen kívül két megoldást is figyelembe kell vennie az önkormányzatnak. Nagyobb kapacitású parkolóházakat, mélygarázsokat kell létesíteni. Valamint a közösségi közlekedés formáit kell erősíteni, ami a tömegközlekedésen kívül egyéb alternatív lehetőségeket is érint.

Továbbá elhangzott még, hogy évek óta visszatérő probléma, hogy a nyár beálltával eltűnnek az IC színvonalú járművek a Békéscsaba-Budapest közötti vasútvonalon. Azokat leharcolt régebbi vagonokkal pótolja a MÁV. A problémát minden évben felvetették a közgyűlés számára, sőt még a parlament előtt is. De azon kívül, hogy ott az országgyűlési képviselő leszavazta a javaslatot és a polgármester levelet írt a MÁV részére, érdemi megoldás nem született. Az állam szolgáltatásai, a köz szolgáltatásai minden Békéscsabainak egyaránt járnak.