Bravúr kell a magyar asztaliteniszezőktől

Ukrán háború, párizs, olimpia

Három magyar, összesen két egység képviseli a magyar színeket a párizsi olimpia szombaton kezdődő asztalitenisz küzdelmeiben, s Póta Georginának, valamint az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosnak is bravúrra lesz szüksége ahhoz, hogy a nyitónap után is versenyben maradjon.

A Budaörs 39 éves, kétszeres Európa-bajnok játékosának, Pótának – akit a 39. helyen emeltek ki – a kínai származású, német színekben versenyző, 24-edikként rangsorolt Shan Xiaona lesz a riválisa a 64-es tábla első fordulójában. A 41 esztendős Shan csapatban olimpiai ezüstérmes (2016) és világbajnoki bronzérmes (2022), emellett pedig – párosban és csapatban – ötszörös kontinensbajnok. A magyar játékos jelenleg a 71. a világranglistán, ellenfele 31 hellyel előzi meg. Amennyiben Póta továbbjut, a 32 között a negyedik helyen kiemelt dél-koreai Sin Jubin vagy az ausztrál Melissa Tapper vár rá.

hirdetés

A 16 kettőst felvonultató vegyes páros-mezőnyben 11. kiemelt Ecseki, Madarász duó is nehéz ellenfelet kapott, mivel a negyedikként rangsorolt hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem duóval csap össze az első körben. A tavalyi, durbani vb második fordulójában emlékezetes, nagy csatát vívott egymással a két páros, s az ázsiai ellenfél a döntő szettet 13-11-re nyerve diadalmaskodott. Amennyiben sikerül a bravúr, a negyeddöntőben a brazil Vitor Ishiy, Bruna Takahashi (12.) vagy a spanyol Alvaro Robles, Maria Xiao (5.) duó vár majd a magyarokra. Ecsekiék szombaton 17.15, Póta pedig 22.15 órától lép asztalhoz a sportági versenyeknek otthont adó Dél-párizsi 4-es Arénában.

A női egyesen és a vegyes pároson kívül még mindkét nem csapatversenyében, valamint férfi egyesben avatnak bajnokot Párizsban. Asztaliteniszben, amely 1988 óta szerepel az olimpiai programban, korábban egy kivétellel mindig ázsiai győztest avattak, a mostani címvédők a japán vegyes párost leszámítva kínaiak.

MTI