Kormányszóvivő: folyamatosan figyelik minden óvoda, iskola adatait

Védettségi, szakképzésben, tanév, vizsgázók, általános, óvoda, iskolaőrök, köznevelési, felsőoktatásban, oktatási, olaszországba, tanév, tanterem, oktatás, oktatási Fotó: Pixabay

Csaknem 6000 intézményben rendben folyik az oktatás. A korábbi négy óvoda és hat iskola mellett újabb öt oktatási intézményben kellett rendkívüli szünetet elrendelni a járványügyi helyzet miatt – közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Az államtitkár elmondta, az operatív törzs még nyolc helyszínen rendelt el digitális oktatást. Ez öt esetben csak egy-egy osztályt érint, háromban pedig a teljes intézményt. Hozzátette, már van olyan oktatási intézmény is – a győrújfalui általános iskola -, amelyben a múlt héten még rendkívüli szünet volt, de mostanra visszaállhatott a normális működésre. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, valószínűleg továbbra is lesznek fertőzések, de a fenti minta szerint kezelik majd az eseteket. Ez azt jelenti, hogy ha jelzés érkezik egy intézményből, akkor digitális oktatásra állnak át arra az időre, amíg a fertőzés terjedése megáll, majd újra normális működés következik. “A digitális munkarend tavasszal mint óvintézkedés bevált, de az, hogy egy teljes tanévet digitális munkarendben vigyen át az ország, azt gondolom, hogy nem elképzelhető” – emelte ki.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi közleménye szerint szeptember 1-jén hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Kiemelték, az óvodák, iskolák betartják a biztonsági ajánlásokat. Az Emmi, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi folyamatokat, bejelentéseket – fűzték hozzá.

A minisztériumhoz összesen 182 bejelentés érkezett. Ezek közül 69 igényel nyomon követést, tanügyi intézkedésre eddig csak 10 intézményben volt szükség. Eddig 4 óvodában és 6 iskolában, többek között Tótkomlóson rendeltek el rendkívüli szünetet, minden esetben meghatározták a felülvizsgálat időpontját – közölte a tárca. A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Emmi, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ folyamatosan figyelemmel követi a fertőzöttség alakulását. Minden olyan helyszínen megteszi a szükséges intézkedéseket, ahol a fertőzés megjelenik – áll a közleményben.

A kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyeli a vírushelyzetet, kiemelten az óvodák, iskolák adatait. Ha kell, azonnal intézkednek – mondta Szentkirályi Alexandra vasárnap este a Facebook-oldalán közzétett videóban. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a járvány elleni védekezés fenntartása mellett a mindennapi életet korlátozó intézkedéseket elkerülje, a magyar emberek egészségét és munkahelyét megvédje.

Több mint egymillió gyermek és szüleik számára kezdődött meg az új tanév. A digitális oktatás lehetőségként adott, mégis közösen örültünk, hogy a megszokott rendben indulhatott el a tanév – fogalmazott Szentkirályi Alexandra. Mint mondta, az iskolákat külön járványügyi protokoll segíti abban, hogy minél hatékonyabb biztonsági intézkedéseket hozzanak a vírus ellen. Ezek között említette, hogy a bejáratoknál kézfertőtlenítőt kell kihelyezni. A távolságtartási szabályok betartása érdekében törekedni kell a tanulók minél szellősebb elhelyezésére. Kerülni kell az osztályok keveredését, például a csengetési rend módosításával. Gondoskodni kell a rendszeres szellőztetésről és a többi között a padok, sporteszközök, mosdók folyamatos fertőtlenítéséről.

Kitért arra, hogy a beteg gyerekeket azonnal el kell különíteni az iskolában és a kollégiumban is. Hiányzásuk a hatósági karantén idején igazoltnak minősül. Jelenleg az oktatás normál rend szerint zajlik. De ha egy-egy intézményben átmenetileg mégis el kell rendelni a digitális munkarendet, most is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet, hogy ezzel segítsék a szülőket – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő. A gyermekek és a szülők érdeke is, hogy az iskolák működése zavartalan legyen – emelte ki Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő megköszönte az együttműködést és az elmúlt hónapok helytállását a diákoknak, a pedagógusoknak és a szülőknek – írja az MTI.