Könyvtári Minőségi Díjat kapott a Békés Megyei Könyvtár

könyvtári Fotó: Hartyányi Norbert

Átadták a Könyvtári Minőségi Díjat és a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár és a Minősített Közművelődési Intézmény címeket a magyar kultúra napja alkalmából tartott, pénteki online díszünnepségen.

Csaknem két évszázada, 1823-ban ezen a napon vetette papírra Kölcsey Ferenc a Himnusz utolsó sorait. Ez a minden szempontból kimagasló mű azért válhatott az egyetemes magyarság közös imájává, mert tökéletesen magába foglalta a nemzet hagyományait, történelmét, erős hitét – idézte fel köszöntőjében az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hozzátette: nem véletlen, hogy a rendszerváltás hajnalának ikonikus pillanata volt, amikor január 22-ét, a magyarság nemzeti imája befejezésének napját a magyar kultúra napjává nyilvánították.

hirdetés

A magyar nemzet gerincét azért nem tudták megtörni a diktatúrák, itt azért nem tudtak gyökeret verni a szélsőséges eszmék, mert hite, kultúrája és hagyományai mindvégig tartást és erőt adtak, utat mutattak – hangsúlyozta a miniszter. Most ismét nagy szükség van a szellemi táplálékra. De – köszönhetően a művészek és a kulturális ágazatban dolgozók elhivatottságának – a magyar kultúra részben az online térbe költözve is folyamatosan őrzi, életben tartja, gyarapítja a nemzet értékeit. A magas színvonalú virtuális kiállítások, online komolyzenei koncertek, irodalmi estek, színházi előadások nagyon szép nézőszámokat érnek el – méltatta kulturális szféra képviselőinek erőfeszítéseit Kásler Miklós.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felidézte, hogy a nemzeti kultúrát súlyos és pótolhatatlan veszteségek érték az elmúlt hónapokban, hiszen számos kiemelkedő művész hunyt el. Mint emlékeztetett, két hónap híján egy esztendeje már, hogy a járványhelyzet miatt hirtelen üressé váltak a színházak, múzeumok, hangversenytermek és könyvtárak. Az addig elképzelhetetlen helyzetben először mindenki a túlélésre rendezkedett be. A “kultúra emberei” azonban rövidesen elkezdték keresni, hogyan találhatnának utat a közösséghez – jegyezte meg.

A művészet ereje utat tört magának az otthoni fotelből felolvasó könyvtáros, a virtuális kézműves szakkört tartó népművész, a városi tereken muzsikáló kamaraegyüttes, a maszkban játszó nagyzenekar, a kamera előtt lelkesen elemző muzeológus vagy a konyhapult mellett balettcipőt húzó balerina mind “felmelegítette a fázó lelkeket” – idézte fel. Fekete Péter kiemelte: a kultúra felemel, támaszt nyújt az embert próbáló időkben. Miközben a járványhelyzet ösztönözte kreativitás és összefogás remélhetőleg örökké megmarad.

A Könyvtári Minőségi Díjat a Békés Megyei Könyvtár képviselői vehették át a pénteki ünnepségen. A díj annak a Minősített Könyvtár címmel rendelkező könyvtárnak adományozható, amelynek munkatársai elköteleződésen és folyamatos fejlesztésen, javításon alapuló kiemelkedő innovációit a könyvtárhasználók elégedettsége, a partnerek, valamint a szakértők véleménye is alátámasztja.

A méltatás felidézi, hogy a Békés Megyei Könyvtár 2018-ban nyerte el a Minősített Könyvtár Címet. Ez annak a bizonyítéka, hogy szolgáltatásait a könyvtári minőségirányítás szempontjait figyelembe véve szervezi. Mindezekre építve magas színvonalú innovációs tevékenységet folytat. Ennek keretében alakította ki kreatív alkotóterét, a Digilabort, és valósította meg a BékésWiki online helyismereti enciklopédiát.

Minősített könyvtár címben részesült a 2020-as évben végzett kiemelkedő munkájáért többek között a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár – írja az MTI.