Tapétáztak, festettek is a diákok a megyei iparkamara nyári táborában

iparkamara Fotó: Körös Hírcentrum

Ismét megtartotta már hagyományossá vált nyári táborát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, betekintést adva az érdeklődő diákoknak a szakmák világába.

A rendezvénnyel kapcsolatban Mészárosné Szabó Anna, a megyei iparkamara szakképzési osztályvezetője megosztotta, a harmadik hétnél tart a tábor, turnusonként 20 diákkal. Úgy látja, hiánypótló ez a típusú kezdeményezés, hiszen a szabad helyek nagyon gyorsan beteltek. A szakmákat tekintve a legtöbb ágazatot, területet igyekeznek bemutatni a fiataloknak. A tábor az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósulhatott meg.

hirdetés

Délelőtt a Békéscsabai Szakképzési Centrum tanműhelyeibe látogattak el a tanulók, délután pedig előadásokat hallhattak, versenyeken vehettek részt. Mindezt azzal a céllal, hogy amikor a nyolcadik osztályban sor kerül majd a pályaválasztásra, rendelkezzenek a megfelelő információkkal, tudják, milyen úton szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Az osztályvezető véleménye szerint maga a pályaorientáció már óvodás korban elkezdődhetne, minden korosztálynak a maga szintjén kellene bemutatni a munka világát.

A megyei iparkamara leginkább a céglátogatásokon keresztül tudja a karrierutakat felvázolni a gyerekeknek. Úgy, hogy az adott környezetben a diákok valamilyen tevékenységet is végeznek. Ma még mindig gyakran hangoztatott nézet, hogy diplomára van szükség a boldoguláshoz. Pedig a statisztikai adatok is mutatják, hogy sokan diploma után vagy érettségi után még szakmát is tanulnak. A munka világában mindenféle szintű képzettséggel rendelkező munkavállalóra szükség van, ezt kell szem előtt tartani – emelte ki Mészárosné Szabó Anna.

A Mészárosné Szabó Annával készül interjút itt meghallgathatják: