Gyulán ismét megrendezték a Sérült Fiatalok Megyei Találkozóját

Fotó: Körös Hírcentrum

A találkozó immáron ötödik alkalommal került megrendezésre, ahol rengeteg érdekes programmal várták az érdeklődőket. A délelőtt folyamán többek közt a gyulai aikido klub bemutatóját, solymászbemutatót is megtekinthették az emberek. Különböző sportokat is ki lehetett próbálni, ebéddel vendégelték meg a résztvevőket. A nap folyamán be lehetett ülni a szépségsarokba, lehetett barkácsolni, és még egészségügyi szűrővizsgálatok is voltak.

hirdetés

A megnyitót Dr. Kósa Ádám, európai parlamenti képviselő nyitotta, aki jelbeszéddel köszöntötte az egybegyűlteket, amit egy tolmács fordított a hallók számára.

hirdetés

„Gyula az egyik kedvenc városom, és ezt nem udvariasságból mondom. Valóban szeretek idejönni, mert sok alkalommal voltam már itt, és sok élmény fűz ehhez a városhoz. Itt erős siket közösség él, csakúgy mint Békéscsabán, ott is jól működik a hallássérültek szervezete” – kezdte a program fővédnöke.

Fontosnak tartja az ilyen rendezvényeket, hiszen a fogyatékossággal élők is éppúgy kiveszik a részüket az életből, sokuk aktív tagja a társadalomnak. Ők is járnak dolgozni, és természetesen ők is szeretnek szórakozni, kikapcsolódni. Hozzátette, hogy az állam sokat segít különböző támogatásokkal. Bevezetésre került a GyOD (Gyermekek Otthongondozás Díja), ami több mint 18 000 család számára jelent segítséget. A munkaképesek számára is van támogatás. 365 akkreditált munkaadócég van ma Magyarországon, akik támogatásban részesülnek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. A fogyatékkal élők 46,5%-a dolgozik a 2010. évi 18%-hoz képest, a támogatás segítségével. Reményeik szerint ez szám nőni fog, de természetesen azt szeretnék, hogy mindenki a saját lehetőségeihez mérten megfelelő munkát kapjon a jövőben.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, hogy nagy munka fekszik egy ilyen rendezvény megszervezésében, és az országban Gyula egyedülálló ebben. Sokat köszönhetnek a gyulai önkormányzatnak is, aki több szervezettel egyetemben létrehozta az eseményt.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere ez alkalomból kerekesszékkel érkezett a rendezvényre, a Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Egyesületének alelnökének, Fenyvesi Balázsnak a tanácsára. Hogy megtapasztalja, mennyire nehéz, vagy éppen akadálymentes a közlekedés a városban kerekesszékkel. Tapasztalata szerint nagy kihívást jelent. Az átlagember nem is sejti, mekkora körültekintéssel kell közlekedni, mekkora fizikai erőt kíván, ha valaki kerekesszékhez van kötve. Bár Gyulán a belvárosban az akadálymentesítés viszonylag jól működik, a polgármester észrevette, hogy egészen kis úthibák és szintkülönbségek is milyen komoly nehézségeket jelenthetnek.

„Azt gondolom, hogy eddig is próbáltam empatikusan közeledni a fogyatékossággal élők problémái felé, de ez a túra még inkább elmélyítette bennem az együttérzést. Ez a rendezvény erről is szól, az empátiáról, a közösségi érzésről. Ezért is örülök, hogy ennyien eljöttek, az óvodából és általános iskolából is. Így személyesen is megtapasztalhatják, hogy a fogyatékossággal élő embertársainkkal együtt is milyen jól lehet érezni magunkat. Ők is milyen kedves emberek, mennyire szeretik a jókedvet és mennyire átérzik a szórakozást.”

A rendezvény célja, hogy erősödjenek az emberi kapcsolatok, a közösségépítés a fogyatékossággal és a nem fogyatékossággal élő embertársaink között.

– tette hozzá.

„Ötödik alkalommal került megrendezésre a program, és évről-évre átlagosan 100 fővel bővült a résztvevők száma. Ez nagy öröm és visszaigazolása annak a munkának, amit évről évre ebbe a rendezvénybe beleteszünk” – mondta el Alt Norbert alpolgármester, a rendezvény szervezője. „Ez a rendezvény egy olyan csapatmunka, amiben nagyon sok ember, nagyon sok segítő szervezet vesz részt, amiben rengeteg önkéntes is segít. Sok, főként Erkeles gimnazista veszi ki a részét. És tavaly, tavalyelőtt is olyan jó hangulat volt itt a rendezvényen, hogy egy igazi fesztiváli hangulat alakult itt ki.

Ez köszönhető annak is, hogy milyen szellemiséggel rendezték meg, hiszen nem kötelezettségnek, kötelező dolognak érezték a segítők. Önkéntesen álltak a rendezvény mögé. A rendezvény egy olyan élményt ad mindenki számára, ami a jövőben is kitart.”

Alt Norbert kiemelte, hogy számára is élményt ad, és ez az egyik legkedvesebb rendezvény a számára, amiben személyesen is részt vesz. Hiszen ott volt akkor is, amikor a csapattal kitalálták.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

7 + 3 =