Szarvas Péter: végre születhet megoldás a szőlőültetvényre

szarvas péter Fotó: Körös Hírcentrum (Archív)

Június 20-án ült össze ismét Békéscsaba képviselő-testülete. Mint arról írtunk korábban, még a napirend előtt több témában is tájékoztatta Szarvas Péter polgármester a képviselőket. Az ülésen pedig szó volt többek között az Ilosvai utca egyirányúsításáról és a bölcsődei férőhelyek bővítéséről is.

Az első napirendi pontban a helyi rendőrség beszámolóját hallhatták a testület tagjai. Ezzel kapcsolatban megosztotta a városvezető, hogy Békéscsaba számos értékeinek egyike a közbiztonság. A megyei jogú városok rangsorában igen előkelő helyen állunk a közbiztonság tekintetében. Az itt élők szubjektív biztonságérzete is jó. Ez nagyrészt köszönhető a magas színvonalú rendőri munkának. Gyorsan, hatékonyan intézkednek, bármiről is legyen szó.

hirdetés

Békéscsaba közlekedési rendjének megváltoztatása a város tulajdonában lévő utak kapcsán az önkormányzat közgyűlésének hatáskörébe tartozik. Az évről évre növekvő közúti forgalom miatt a közlekedés biztonsága érdekében és/vagy parkolóhelyek kialakítása miatt időnként újra kell gondolni a közlekedési rendet. Egyirányúsításról döntöttek ezúttal a képviselők. Egy ilyen intézkedést mindig egy külső szakértői vizsgálat előz meg. A szakértők is úgy találták, hogy indokolt lehet a változtatás. Lakossági fórum keretében kikérték az ott lakók véleményét, akik szintén támogatták a tervet. 2019. augusztus elsejétől tehát egyirányú lesz az Ilosvai utca a Felső-Körös sortól a Lencsési út felé.

Egy Kazinczy utcai ingatlan eladása vagy bérbeadása szintén napirendre került. Szarvas Péter nem értett egyet azzal a javaslattal, hogy igen alacsony áron egy civil szervezetnek adják ki, amikor jelenleg igen nagy a kereslet a bérelhető ingatlanokra. Tehát komoly anyagi forrás is lehetne ez az önkormányzatnak. Az ingatlan jelenleg a Vagyonkezelő Zrt. hasznosításában van. Tájékoztatásuk szerint 2018. júniusa óta nincs bérbeadva, egy éve üresen áll. Ennek egyik oka az, hogy az ingatlanért az érdeklődő vállalkozók egyike sem ajánlotta meg azt az összeget, amellyel annak bérbeadása gazdaságos lenne.

Az előterjesztés szerint a minimálisan elvárt bérleti díj nettó 300.000 Ft + 81.000 Ft áfa, bruttó 381.000 Ft. A Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatott arról, hogy tárgyalást folytattak az AEROFIT Diák Sport Egyesület vezetőjével. Az Egyesület a közüzemi költségekkel együtt bruttó 120-150 ezer forint bérleti díjat tudna havonta fizetni az ingatlanért. Mivel az ingatlan közüzemi költsége közel annyi, illetve azonos a megajánlott bérleti díjjal, annak bérbeadása nem lenne gazdaságos. Az ingatlanra vonatkozóan 2019.04.08-án ingatlanértékelési szakvélemény készült, amely alapján annak forgalmi értéke nettó 35.600.000 Ft + 9.612.000 Ft áfa, bruttó 45.212.000 Ft. Az ingatlan bérbe adása esetén nagyobb felújításra lenne szükség, amelyre a városnak nincs fedezete. Jelenleg úgy döntöttek, hogy megkísérlik az ingatlan eladását. Ha nem sikerül, akkor alacsony áron bérbe adják.

A Védőnői Centrum tekintetében plusz forrás biztosításáról kellett dönteni a képviselőknek. A polgármester megosztotta, hogy a TOP-os projekt keretében megvalósuló fejlesztéshez legfeljebb bruttó 12.000.000 Ft összegben hozzá tud járulni a város. Fontos, hogy haladjon a centrum építése, hiszen sokan számítanak már rá.

Az anyaggödör feltöltésével kapcsolatban arról tárgyaltak a képviselők, hogy hogyan tudnák hasznosítani azt a többezer köbméter termőföldet, amelyet a kerékpárút-építések során termelnek majd ki. Jó meoldásnak tűnt egy most vízzel teli gödör feltöltése. Azonban mivel van élővilága, a lakosság és a természetvédők közül sokan szót emeltek az intézkedés ellen. Szarvas Péter nagyon örült, hogy kiállt az ügy mellett a lakosság. Viszont így megoldást még nem sikerült találjanak.

Az elmúlt évben 36 férőhellyel bővülhetett a békéscsabai bölcsődei ellátás. Most ismét egy száz százalékos intenzitású pályázati támogatással újabb 12 hellyel bővülhetne. Ezúttal a Lencsésin szeretnék ezt megvalósítani. Jó eséllyel meg is fogja nyerni az önkormányzat a forrást, tehát tovább fejlődhet ezzel is a város.

A Csabagyöngye szőlőültetvény ügyéről, hasznosításáról ismét értekeztek a közgyűlésen. A városvezető örömmel fogadta, hogy végre megoldást találhattak a problémára. Eddig nem körvonalazódott, hogyan lehetne a megtermelt szőlőt (akár még nyereséggel) felhasználni. Mostmár két hét alatt közel tíz tonna gyümölcs terem rajta, amit valamilyen formában fel kell dolgozni. Ezúttal az a javaslat érkezett, hogy keressen a város egy vállalkozót, aki ért a szőlőtermesztéshez. Hamarosan pályázatot is kiírnak majd.

Zárt ülés keretében több elismerésről is döntöttek. A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése és a „Békéscsaba Ifjúságáért” kitüntetés adományozása került ezúttal napirendre. Előbbit olyan személy vagy szervezet kapja, aki/ami legalább tíz éven keresztül folyamatosan magas színvonalú, alapvetően közösségi tevékenységet végzett Békéscsabán. Idén Ando György, a Munkácsy Múzeum igazgatója és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarnak ítélték oda. Utóbbi elismerésre igen sok javaslat érkezett ebben az évben. A testület végül Perényi László kézilabdaedzőnek és a Békés Megyei Diáksport Egyesületnek szavazta meg ezúttal a „Békéscsaba Ifjúságáért” kitüntetést.

A Szarvas Péterrel készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

47 − 43 =