Mentőtiszttel pótolják az orvost Mezőberényben

elakadt, 47-esen, mentő, pirotechnikai Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Körös Hírcentrum

Siklósi István a település polgármestere Facebookon jelentette be, hogy augusztus 1-től változik az orvosi ügyeleti ellátás Mezőberényben.

Bejegyzésében azt írja, orvos helyett mentőtiszt látja majd el az éjszakai háziorvosi ügyeletet a városban. Napközben továbbra is orvosok ügyelnek, a mentőtiszt délután négytől másnap reggel nyolcig, illetve munkaszüneti napokon látja el a feladatot Csárdaszálláson, Kamuton és Köröstarcsán is. Hozzáteszi: hosszú egyeztetési folyamat után jutottak erre a megoldásra, figyelembe véve, hogy az utóbbi időben nem lehetett megfelelő orvost találni az ügyelet ellátására.

hirdetés

A megoldás egy év időtartamra szól, ugyanis várják az állami intézkedést az ügyeletek működtetése kérdésében.

A mentőtiszt két dolgot nem tehet meg, amit az orvos igen. Az egyik a halál beálltát nem állapíthatja meg hivatalosan, a másik, nem írhat fel gyógyszert. Ez utóbbi a szakemberek szerint nem is ügyeleti feladat. A halál beálltának megállapítására a Gyomaendrődön lévő orvos lesz hivatott – írja Siklós István.

Az orvoshiány országszerte problémákat okoz, már több mint félmillió településnek nincs tartósan háziorvosa sem. A probléma enyhítésére születnek a hasonló kényszer megoldások.

A Népszavának a mezőberényi polgármester elmondta: az önkormányzati szövetségek májusi közgyűlésén az egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy már felállt a humán-, a pénzügyi tárca és miniszterelnökség képviselőiből az a bizottság, amely az ügyeleti ellátás problémáit próbálja rendezni. Azaz hamarosan lehet megoldás.

Szóljon hozzá!

42 + = 45