Több szakaszból áll egy fűtési időszak

fűtési Fotó: Pixabay

Korábban megjelent cikkünkben beszámoltunk arról, hogy szeptember 15-én elindult a fűtési időszak. Hozzászólásban többen jelezték, hogy valójában a kezdő dátum október 15. A FŐTÁV Zrt. tájékoztatása alapján azonban elmondható, hogy az előfűtési, készenléti időszak valóban szeptember 15-tel indul.

A távhőszolgáltatás módja lehet fűtési szolgáltatás, használati melegvíz szolgáltatás (ivóvíz felfűtése), fűtési és használati melegvíz szolgáltatás. Az érvényben lévő fűtésszolgáltatási időszak szeptember 15-től május 15-ig tart. A FŐTÁV Zrt. eljárás rendjében a fenti időszakot három elkülönített részre osztja fel. A szeptember 15 – október 15. (előfűtési) illetve az április 15 – május 15-e (utófűtési) időszakokra, és az október 15 – április 15 közötti fűtési időszakra.

hirdetés

Az elő- és utófűtési időszakra (együtt átmeneti időszak) szólóan van lehetőségük a közös képviselőknek, hogy meghatározzák magának a szolgáltatásnak az elindítási és leállítási módjait; az Üzemviteli megállapodások fajtái alapján. A fűtésszolgáltatás rendkívüli indítására és leállítására vonatkozóan, a közös képviselőknek és fűtési megbízottaknak lehetőségük van egy ún. Eseti rendelkezés forma-nyomtatvány kitöltésére és elküldésére.

Az ilyen módon közölt fűtéskapcsolási igény minden átmeneti időszakban egy alkalommal díjmentes, azonban minden további rendelkezés ugyan abban az időszakban már díjköteles. A szolgáltatásra vonatkozóan az Üzemviteli megállapodásban kell meghatározni az épületen belüli (pl: lakószobák) átlagos fűtöttség hőmérsékletét is. Az átlagos hőmérséklet az egész épületre értendő, mert az épület és annak fűtési rendszerének állapota miatt a különböző szintek és helyiségek között hőmérsékleti eltérések lehetnek.

A fűtési rendszer üzemelése során a hőközponthoz tartozó, az épület külső falán elhelyezett hőmérséklet-érzékelő szabályozza a fűtésszolgáltatást; a pillanatnyi külső hőmérséklet alapján. A fűtési üzem alatt a hőközponti szabályzás folyamatosan méri az épület közvetlen közelében lévő pillanatnyi külső hőmérsékletet és annak megfelelően indítja, szabályozza és/vagy állítja le a fűtési szolgáltatást az épületre.