A hozzátartozókat támogatja a Memória Café

demencia

A nyári szünet utáni első Memória Caféra került sor a napokban. Ezúttal azt a témát boncolgatták a megjelentek, hogy egy demens beteg hozzátartozója mennyire szentelheti életét a betegségnek, az okok kutatásának.

hirdetés

A Memória Café pont egy éve indult el azzal a céllal, hogy segítséget, lelki támogatást, praktikus tanácsokat adjon azoknak a hozzátartozóknak, akik demenciában szenvedő rokonukat ápolják. Minden hónap első szerdáján vannak a találkozók. Általában egy előadással, videóval vagy filmmel nyitnak, amit kötetlen beszélgetés követ. A szervezők minden kérdésre, problémafelvetésre nyitottak. Az egy év alatt már kialakult egy összeszokott kis csoport, de természetesen az érdeklődőket mindig szívesen látják. Ráadásul több olyan téma van, amit több alkalommal szeretnének elővenni, mert ahogyan a betegségről magáról, nem lehet róla eleget beszélni.

hirdetés

Esett szó már többek között a demencia kezdeti tüneteiről, a jogi kérdésekről, konfliktuskezelésről, és a betegség lefolyásának lassításáról. Szeptemberben egy előadást hallhattak a megjelentek dr. Kálmán Jánostól, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatójától, aki hosszú évek óta kutatja a demenciát. Azért választotta ezt a területet, mert a nagymamája és az édesanyja révén érintett volt. Már fiatal korában találkozott a különböző tünetekkel, a betegség miatt döntötte el, hogy orvos, pszichiáter szakorvos lesz. Később két fia is ezt a területet, a demencia kutatását választotta – mondta el Bátori Zsuzsa idősügyi szakértő, a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ vezetője. Dr. Kálmán János vezette be Magyarországon a Mini Mentál Tesztet, ami a betegség felismerését, főleg a korai felismerését szolgálja. Megmutatja, merre tartanak a kognitív képességek, történt-e már valamiféle károsodás.

A videót követően a szociális központ egyik munkatársa osztott meg egy történetet a megjelentekkel. Egy neurológus orvos édesanyja ebben a betegségben szenvedett, a szakember hat évig próbálta otthonában ápolni. De orvosként neki is rá kellett jönnie, hogy szakellátásra van szüksége az édesanyjának, aki így végül az utolsó éveit egy otthonban töltötte. Egy ember nem tud ellátni minden feladatot, ami egy demens beteg gondozásával jár.

Ezeken a történeteken keresztül is azt tudták bemutatni, hogyan kezdődik a demencia, milyen lefolyása van. Bátori Zsuzsa szerint mindig az foglalkoztatja a megjelenteket, hogy mit lehet akkor tenni, ha a betegség vissza még nem fordítható, csak lassítható, hogyan lehet esetleg megelőzni. Sajnos az okát a mai napig nem lehet tudni, minden beteg más és más, a lefolyás hossza, a tünetek megjelenése, nehéz általánosítani.

hirdetés

Szóljon hozzá!

15 − = 5