Békéscsabai örökségből nyílt kiállítás Szolnokon

Szobrokat is láthat a közönség a festmények mellett. Fotó: Damjanich János Múzeum

Augusztus utolsó napján nyílt meg a szolnoki Damjanich János Múzeum Szolnoki Galériájában az a különleges tárlat, amely Békéscsaba művészetének progresszív irányait és eredményeit hivatott bemutatni. A tematikus válogatást bemutató anyag a kiállítótér két szintes terében lelt otthonra.

hirdetés

A Munkácsy Mihály Múzeum és a szolnoki intézmény szorosabb kapcsolata a Komolyan lazulós című békéscsabai programsorozat alkalmával kezdődött néhány éve. Ezen részt vett annak idején Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője, aki olyan mély benyomást tett a múzeum vezetőségére, hogy nem sokkal később kapcsolatépítés céljából el is utaztak Szolnokra. Ennek a látogatásnak az eredményeként a szolnoki múzeum más városokat bemutató programsorozatába meghívást kapott Békéscsaba is – tudtuk meg Ván Hajnalka művészettörténésztől, a kiállítás kurátorától.

Az épület emeleti karzatán azok az alkotások sorakoznak, melyek a múlt irányait mutatják be, ezek egytől-egyig a Munkácsy Mihály Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből valók. A földszinti részen pedig hat kortárs, csabai alkotó művei szerepelnek, melyek egy része a budapesti NextArt Galériából, magángyűjteményből illetve egyenesen a művészek műterméből került a középületbe – írják a Munkácsy Múzeum honlapján.

A hatvan darabból álló kiállítás jellemzően festményekből áll, de néhány grafika és szobor is a részét képezi a tárlatnak. A száz év művészetét felelevenítő összeállítás annak az időrendben bemutatott huszonnégy progresszív vagy műveiben irányt mutató művésznek a közös értelmezése, akiknek városunk művészeti életének ezen arcát és stílusát köszönhetjük.

A megnyitó alkalmából Dr. Horváth László szolnoki múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket, majd Túriné Kovács Márta, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának vezetője, utána pedig Martyin Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum tudományos-muzeológiai osztályvezetője mondták el gondolataikat. Végezetül Ván Hajnalka békéscsabai művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitotta meg a kiállítást.

Az érdeklődők október 7-ig tekinthetik meg a tárlatot a Szolnoki Galériában.

hirdetés

Szóljon hozzá!

7 + 1 =