Szüreti bál Pekingben Békés megyei résztvevőkkel

Ehhez hasonló finomságok is készülnek majd. Fotó: bekesijarasok.hu

 

hirdetés

Hamisítatlan magyar szüreti bálat, vacsorát rendez – teljes menüsorral – szeptember 15-én a pekingi Landmark Hotelben a Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, egy személyben a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége alelnöke vezetésével Kínába érkező Békés megyei ,,különítmény”.

hirdetés

A Békés megyeiek egy népesebb delegáció tagjaként – mások mellett Gerendás Péter Liszt Ferenc-, Huszka Jenő- és EMeRTon-díjas dalszövegíró, zeneszerző, zenész társaságában – a Pekingi Magyar Kulturális Intézet meghívására szeptember 10-én utaznak a Kínai Népköztársaság fővárosába, illetve Hanszu tartományba.

A valamivel kisebb, mint Európa méretű országba induló delegáció Békés megyei tagjait: a csorvási Hudák Mariann Mesterremek díjas és Príma díjas viselet készítőt, Tímár András Venesz-díjas mesterszakácsot, Balogh László mestercukrászt és Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácsot Takács Árpád kormánymegbízott a Békés Megyei Kormányhivatal Tomcsányi termében fogadta elindulásuk előtt. A Békés megye hírnevét öregbítő megyei küldöttség egy hetet a pekingi Landmark Hotelben, egy hetet Hanszu tartományban vendégeskedik, népszerűsíti a magyar kultúrát, gasztronómiát.

Elöljáróban Prohászka Béla elmondta, hogy gasztrodiplomáciai küldetést teljesítenek. Ennek gyümölcse, hogy a Hunguest Hotel Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a kínai BTH Hotels csoporttal és Tímár Albin mesterszakács tavaly egy hónapot tölthetett a Minzu Hotelben.
Mostani útjukkal is a magyar kultúrát, gasztronómiát népszerűsítik Kínában, és a rendezvény fővédnöke Pesti Máté, Magyarország pekingi nagykövete lesz.

– A város peremén, de az Isten tenyerén, s nem az üveghegyen, hanem a sóderhegyeken túl élünk, alkotunk – mutatkozott be némi nyelvi leleménnyel, szellemességgel és egyúttal a 44-es főút aktuális fejlesztésére is utalva a csorvási Hudák család Kéziszövő és Varró Műhelye képviseletében Hudák Mariann.

Aki azt is kifejtette, hogy szerinte minden embernek kell egy magyar ruha, de minden magyar embernek kötelező egy magyar ruha. Éppen ezen szellemiség jegyében már a világ számos pontján bemutatkoztak míves alkotásaikkal és örömének adott hangot, hogy most Kínában is megismertethetik, népszerűsíthetik a magyar viseletet, motívumokat.

Azt már Tímár András, a gyomaendrődi Körös Hotel tulajdonosa mondta el, hogy Jókai bableves, Újházi tyúkhúsleves, halászlé, palócleves egyaránt helyet kap a menüben, de a különböző csabai, gyulai kolbászok megkóstolása után is megnyalhatja mind a tíz ujját Pekingben a nagyérdemű a szüreti vigasságon. És aki még desszertre is vágyik, az somlói galuskával, Gundel palacsintával „fojthatja le” a karcagi birkapörköltet, illetve a töltött káposztát.

Balogh László mestercukrász, a gyulai Kézműves Cukrászda vezetője elmondta, hogy édes és sós süteményekkel, mini mignonokkal egyaránt készül a szüreti bálra, s a vacsorát követően – stílszerűen – tokaji aszúból készített tállyai desszertet kínálnak majd a kínai fővárosban. Takács Árpád kormánymegbízott sok sikert, eredményes bemutatkozást kívánt és továbbra is a kormányhivatal támogatásáról biztosította a kiutazó delegációt.

Forrás: bekesijarasok.hu

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 77 = 79