Négy induló képviseli megyénket az EuroSkills versenyen

Fotó: EuroSkills 2018

A EuroSkills versenynek 2018-ban Budapest ad otthont, amelyre nagy erőkkel készül a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A szeptember 26. és 28. között zajló megmérettetésen négy induló is képviseli megyénket.

hirdetés

Kovács Alexandra fodrászként, Orodán Tamás egy páros tagjaként mint informatikai rendszerüzemeltető, Takács Zoltán szintén egy másik versenyzővel közösen a mechatronika területén, Lóczi Gábor pedig szárazépítőként indul. Mindegyik versenyző már letette a szakmai vizsgáját, és munka mellett, egy szakértői stábbal készül január óta, napi 8-10 órában erre a kihívásra.

hirdetés

A EuroSkills versenyek kétévente, minden páros évben kerülnek megrendezésre, a WorldSkills pedig minden páratlan évben. Magyarország a rendezés jogát 2014-ben nyerte el, azóta folynak az előkészületek. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, és egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat. A versenyszámok között vannak egyéni, valamint  csapatversenyek. A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év. A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.

A verseny szabályzata nagyon szigorú, ami lelkileg jelent komoly megterhelést az indulóknak. A zsűri percről percre figyeli, hogyan haladnak, a kívülállókkal semmiféle kontaktusba nem kerülhetnek, és például a szárazépítőknél az építmény köré húzott vonalon nem léphetnek át, hogy megnézzék távolabbról az alkotásukat.

De nem csak az indulóknak lesz ez egy különleges időszak. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara emellett – pályaorientációs tevékenysége keretében – Békés megye 17 településéről 2300 diákot utaztat a versenyre. A gyerekek amellett, hogy megnézhetik a versenyzőket, különböző foglalkoztatók során próbálhatják ki képességeiket, szerezhetnek élményt egy-egy szakmával kapcsolatban.

– A kelet-európai országok közül elsőként Magyarország nyerte el ennek a hatalmas szakmai versenynek a rendezési jogát, óriási érdeklődés van a résztvevő országok részéről is az esemény iránt – tájékoztatott Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője. – A versenyzők végzett, de fiatal szakmunkások, akik példaként állíthatók a jelenleg általános iskolások és a gyerekeik szakmaválasztását fontolgató szülők elé. Ők szakmájukat olyan magas szinten művelik, amilyet a hétköznapi ember el sem tud képzelni.

Az idei verseny különlegessége továbbá, hogy 2018-ban ünnepli tíz éves fennállását a EuroSkills, amelyhez külön programok is kapcsolódnak majd.

A Mészárosné Szabó Annával a rendezvénnyel kapcsolatban készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

64 − = 62