Véget érhet a Kepler küldetése

nasa, kepler (NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel)

Minden idők legsikeresebb bolygóvadászától búcsúzhatunk.

hirdetés

A NASA közleménye szerint rövidesen véget érhet a Kepler űrtávcső történelmi küldetése – számol be a Space.com. Az űreszköz két rendszere is problémákkal küzd, emiatt a teleszkóp nem képes pontos méréseket végezni. Ráadásul a Kepler üzemanyaga is fogytán van.

A szakértők úgy döntöttek, átmenetileg kikapcsolják az űrtávcsövet, és csak 2018. október 10-én fogják ismét felébreszteni. A Keplernek elvileg ekkor adatokat kellene küldenie, egyelőre azonban lehetetlen megmondani, hogy sikeres lesz-e a folyamat. Amennyiben az űreszköz teljesíti a feladatát, úgy folytathatja misszióját.

A teleszkóp üzemanyagkészlete hat hónapja jelentősen megcsappant. Mivel a szerkezethez nem tartozik olyan műszer, amely pontosan felmérhetné az elérhető üzemanyagot, a szakértők nem tudják, hogy mennyi ideje is van hátra a Keplernek.

Nem ez az első alkalom, amikor az űreszköz bajba került. 2013-ban leállt az űrtávcső egyik, pozicionálásáért felelős reakciós kereke, emiatt sokáig úgy tűnt, hogy a küldetése is véget ért. Utóbb azonban K2 néven új misszió indult, amely igen sikeresnek bizonyult.

Szolgálata során a Kepler több mint 2600 Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel – ez az összes ismert exobolygó kétharmadát teszi ki.

Bár a Kepler elvesztése szomorú lenne, szerencsére nem maradunk bolygóvadász űrteleszkóp nélkül. A NASA TESS nevű eszköze a közelmúltban kezdte meg munkáját, és már talált is egy lehetséges exobolygót.

National Geographic.hu

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 86 = 92