Hamarosan kezdődik az őszi érettségi időszak

érettségi

Sok diák dönthet úgy, hogy akár előrehozottan, akár a korábbi eredményét javítva, az október-novemberi időszakban teszi le az érettségi vizsgát. Az első megmérettetésekre október 12-én kerül sor. Tervezetten november 23-án a szóbelikkel zárul a vizsgaidőszak.

hirdetés

Megyénkben három intézményt jelöltek ki, ahol a diákok az őszi félévben is vizsgázhatnak. Békéscsabán az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma, valamint Orosházán a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium.

hirdetés

Érdemes tudni

Ha a vizsgázó már rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, Magyarországon bármelyik vizsgatárgyból bármelyik vizsgaidőszakban tehet érettségi vizsgát. Függetlenül attól, hogy a középiskolában tanulta-e az adott vizsgatárgyat, van-e belőle érettségi eredménye, illetve milyen szintű az adott eredmény. Az “új” vizsgák száma nincs korlátozva, sem életkorhoz kötve. A vizsgázó egy adott vizsgatárgyból annyiszor tehet érettségi vizsgát, ahányszor azt szeretné.

Egy vizsgaidőszakban egy vagy akár több vizsgatárgyból is lehet „újra” vizsgát tenni. Az érettségi bizonyítvánnyal rendelkező, tanulói jogviszonyban nem álló vizsgázó a május-júniusi vizsgaidőszakban február 15-éig jelentkezhet. Az október-novemberi vizsgaidőszakban pedig szeptember 5-éig. Ezt megteheti személyesen, postai úton tértivevényes küldeményben vagy elektronikusan, a területileg illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokban. (Ha a jelentkezési határidő munkaszüneti napra esik, a jelentkezési határidő a munkaszüneti napot követő első munkanapra módosul.)

Arra is van lehetőség, hogy a vizsgázó személyesen egy vizsgát szervező középiskolában nyújtsa be a jelentkezését. De a középiskolák nem kötelesek fogadni a velük tanulói jogviszonyban nem álló jelentkezőket. Az október-novemberi vizsgaidőszakban nem minden középiskola, csak a kijelölt középiskolák szerveznek érettségi vizsgákat. Minden lényeges információ, például az adott október-novemberi vizsgaidőszakban vizsgát szervező intézmények listája augusztus közepétől megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján.

Térítésmentes a vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig és az adott vizsgatárgyból a bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen vizsga első javító- és pótló vizsgája. Térítésmentes továbbá a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanuló részére egy szakmai vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga. Minden más esetben vizsgadíjat kell fizetni.

hirdetés

Szóljon hozzá!

5 + 5 =