Lejárt jog: nézzük át ingatlanunk tulajdoni lapját!

jog

A tulajdonosoknak érdemes időnként betekinteni az ingatlanjuk tulajdoni lapjába, hiszen az tartalmazhat olyan lejárt jogot vagy tényt, amely törlésének nincs akadálya.

hirdetés

A földhivatali osztály ügyintézői egy adott ügy elintézése során észlelhetik, hogy valamely jog vagy tény kétségtelenül megállapíthatóan megszűnt, ilyenkor intézkednek annak törléséről. Ezeket a törléseket abban az esetben tudják végrehajtani, ha az adott ingatlanra vonatkozóan ingatlan-nyilvántartási ügy indul. Egyéb esetekben csak akkor lehet a törlésről intézkedni, ha az ingatlan tulajdonosa bejelentésével kéri a lejárt jog vagy tény törlését. Ilyen lehet például egy határozott időpontig tartó vételi-, jelzálog- vagy haszonélvezeti jog. Ugyanez vonatkozik a tartási vagy életjáradéki, haszonélvezeti, valamint a használati jog jogosultjának törlésére – amennyiben annak jogosultja elhunyt.

hirdetés

Fontos, hogy az ingatlan-nyilvántartás adatai hitelesek és naprakészek legyenek, tükrözzék az aktuális állapotot. A földhivatali ügyfélszolgálaton a járási tulajdoni lapokba történő betekintés díjmentes, a lapok tartalmát bárki megismerheti. De évente két elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap is díjmentesen kérhető le a Földhivatal Online szolgáltatás keretében is.

Forrás: bekesijarasok.hu

hirdetés

Szóljon hozzá!

75 + = 78