Lejárt jog: nézzük át ingatlanunk tulajdoni lapját!

jog

A tulajdonosoknak érdemes időnként betekinteni az ingatlanjuk tulajdoni lapjába, hiszen az tartalmazhat olyan lejárt jogot vagy tényt, amely törlésének nincs akadálya.

A földhivatali osztály ügyintézői egy adott ügy elintézése során észlelhetik, hogy valamely jog vagy tény kétségtelenül megállapíthatóan megszűnt, ilyenkor intézkednek annak törléséről. Ezeket a törléseket abban az esetben tudják végrehajtani, ha az adott ingatlanra vonatkozóan ingatlan-nyilvántartási ügy indul. Egyéb esetekben csak akkor lehet a törlésről intézkedni, ha az ingatlan tulajdonosa bejelentésével kéri a lejárt jog vagy tény törlését. Ilyen lehet például egy határozott időpontig tartó vételi-, jelzálog- vagy haszonélvezeti jog. Ugyanez vonatkozik a tartási vagy életjáradéki, haszonélvezeti, valamint a használati jog jogosultjának törlésére – amennyiben annak jogosultja elhunyt.

Fontos, hogy az ingatlan-nyilvántartás adatai hitelesek és naprakészek legyenek, tükrözzék az aktuális állapotot. A földhivatali ügyfélszolgálaton a járási tulajdoni lapokba történő betekintés díjmentes, a lapok tartalmát bárki megismerheti. De évente két elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap is díjmentesen kérhető le a Földhivatal Online szolgáltatás keretében is.

Forrás: bekesijarasok.hu

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.