Több száz szakembert látott vendégül a Munkácsy Múzeum

múzeum A várost is láthatták a rendezvény résztvevői. Fotó: Nagy Anikó, Nagy Éva, Váncsa Klára

A Néprajzi Múzeum évente megrendezett továbbképzésének ebben az évben a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum adott otthont.

hirdetés

Az októberben rendezett Terepkutatás, néprajztudomány és a múzeumi gyűjtemények című konferencia párbeszédre és vitára invitálta az ország múzeumaiból ideérkező közel száz szakembert. A terepkutatás, terepgyűjtés kapcsán tartalmi, elméleti, gyakorlati és módszertani kérdések egyaránt felmerültek klasszikus előadások, témaindító rövid prezentációk és world café keretében.

hirdetés

Békéscsaba képviseletében Kiss Tibor alpolgármester köszöntötte a vendégeket a Munkácsy Mihály Múzeum előző nap átadott új közösségi és kiállítási terében. Az alpolgármester elsősorban a múzeum utóbbi években végzett szakmai tevékenységét emelte ki.

Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Ando György, a békéscsabai múzeum igazgatója köszöntői után az első szekció előadásai következtek. Ezek alapvetően elméleti és módszertani kérdéseket vizsgáltak. Klasszikus terepeket és gyűjteményeket, terepkutatási eseteket tekintettek át a második szekció előadásai.

múzeum
A konferenciára nagy számban érkeztek érdeklődők. Fotó: Nagy Anikó, Nagy Éva, Váncsa Klára

Vissza az egykori terepre! volt a címe a harmadik szekciónak, amely olyan kutatások bemutatását célozta, ahol egyszerre érvényesült a tervszerűség és a retrospektív szemlélet. Etikai és módszertani dilemmák megbeszélésére adtak kiindulási pontokat a negyedik szekció prezentációi. Az előadásokon elhangzott valamint a prezentációkban bemutatott témákat, kérdésfelvetéseket moderált beszélgetés és vita követte.

Különösen érdekes és az eddigi néprajzos továbbképzésekhez képest újszerű volt az ötödik szekció munkamódszere, a world café módszer. A résztvevők tíz fős csoportjai előzetesen megadott témakörökben, moderátorok vezetésével tanácskoztak 30 perces időtartamban. A párbeszédes formában zajló megbeszélés tanulságait a moderátorok prezentálták, ami után vitára is lehetőség volt.

Szakmai programként a Munkácsy Mihály Múzeum szervezett látogatást és tárlatvezetést biztosított a résztvevők számára a Munkácsy Emlékházban, valamint a Békéscsabai Szlovák Tájházban. Fakultatív programként a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállításának megtekintése zárta a 2018. évi néprajzos továbbképzés konferenciát – számolt be a rendezvényről Martyin Emília néprajzos muzeológus, tudományos muzeológiai osztályvezető az intézmény honlapján.

 

A rendezvény megnyitóján készült hanganyagot itt meghallgathatják.

hirdetés

Szóljon hozzá!

40 − = 32