Több száz szakembert látott vendégül a Munkácsy Múzeum

múzeum A várost is láthatták a rendezvény résztvevői. Fotó: Nagy Anikó, Nagy Éva, Váncsa Klára

A Néprajzi Múzeum évente megrendezett továbbképzésének ebben az évben a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum adott otthont.

Az októberben rendezett Terepkutatás, néprajztudomány és a múzeumi gyűjtemények című konferencia párbeszédre és vitára invitálta az ország múzeumaiból ideérkező közel száz szakembert. A terepkutatás, terepgyűjtés kapcsán tartalmi, elméleti, gyakorlati és módszertani kérdések egyaránt felmerültek klasszikus előadások, témaindító rövid prezentációk és world café keretében.

Békéscsaba képviseletében Kiss Tibor alpolgármester köszöntötte a vendégeket a Munkácsy Mihály Múzeum előző nap átadott új közösségi és kiállítási terében. Az alpolgármester elsősorban a múzeum utóbbi években végzett szakmai tevékenységét emelte ki.

Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Ando György, a békéscsabai múzeum igazgatója köszöntői után az első szekció előadásai következtek. Ezek alapvetően elméleti és módszertani kérdéseket vizsgáltak. Klasszikus terepeket és gyűjteményeket, terepkutatási eseteket tekintettek át a második szekció előadásai.

múzeum
A konferenciára nagy számban érkeztek érdeklődők. Fotó: Nagy Anikó, Nagy Éva, Váncsa Klára

Vissza az egykori terepre! volt a címe a harmadik szekciónak, amely olyan kutatások bemutatását célozta, ahol egyszerre érvényesült a tervszerűség és a retrospektív szemlélet. Etikai és módszertani dilemmák megbeszélésére adtak kiindulási pontokat a negyedik szekció prezentációi. Az előadásokon elhangzott valamint a prezentációkban bemutatott témákat, kérdésfelvetéseket moderált beszélgetés és vita követte.

Különösen érdekes és az eddigi néprajzos továbbképzésekhez képest újszerű volt az ötödik szekció munkamódszere, a world café módszer. A résztvevők tíz fős csoportjai előzetesen megadott témakörökben, moderátorok vezetésével tanácskoztak 30 perces időtartamban. A párbeszédes formában zajló megbeszélés tanulságait a moderátorok prezentálták, ami után vitára is lehetőség volt.

Szakmai programként a Munkácsy Mihály Múzeum szervezett látogatást és tárlatvezetést biztosított a résztvevők számára a Munkácsy Emlékházban, valamint a Békéscsabai Szlovák Tájházban. Fakultatív programként a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállításának megtekintése zárta a 2018. évi néprajzos továbbképzés konferenciát – számolt be a rendezvényről Martyin Emília néprajzos muzeológus, tudományos muzeológiai osztályvezető az intézmény honlapján.

 

A rendezvény megnyitóján készült hanganyagot itt meghallgathatják.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.