Megfosztották mentelmi jogától Simonka Györgyöt

Simonka Fotó forrás: Youtube

Másfél héttel ezelőtt indítványozta Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész. Ma délután az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyhangúlag megszavazta a fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. 

hirdetés

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz. A gyanú szerint Simonka és társai jogtalan vagyoni haszonhoz jutottak. Beruházásokat és eszközbeszerzéseket áraztak felül, így a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy nagyobb összegű támogatáshoz jussanak.

hirdetés

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 %-át -, szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága a mai ülésen (163 igen szavazattal) egyhangúlag megszavazta Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését, így gyanúsítottként hallgathatják ki a fideszes képviselőt. Hargitai János (KDNP), a testület elnöke úgy nyilatkozott, az ügyet jogi, és nem politikai kérdésnek tekintik. Az Országgyűlés és a mentelmi bizottság közvádas ügyben nem akadályozza az igazságszolgáltatást.

Simonka nem kívánt élni felszólalási jogával a szavazás előtt, később Facebook oldalán a következőt írta:

“A mai napon a Parlament felfüggesztette a mentelmi jogomat annak érdekében, hogy minden tekintetben a hatóságok rendelkezésére állhassak és megvédhessem az igazam. A mentelmi jogom felfüggesztését követően kötelességem szerint azonnal jelentkeztem a hatóságoknál, hogy készen állok arra, hogy megjelenjek és minden kérdésre válaszoljak. Természetes, hogy az általam egyébként nagyon fontosnak tartott és tisztelt sajtó útján nem kívánok e tekintetben semminemű üzenetet közvetíteni”

A témával kapcsolatban írt korábbi cikkünk ide kattintva elérhető.

hirdetés

Szóljon hozzá!

34 − 26 =