Megfosztották mentelmi jogától Simonka Györgyöt

Fotó: simonkagyorgy.hu

Másfél héttel ezelőtt indítványozta Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész. Ma délután az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyhangúlag megszavazta a fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. 

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz. A gyanú szerint Simonka és társai jogtalan vagyoni haszonhoz jutottak. Beruházásokat és eszközbeszerzéseket áraztak felül, így a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy nagyobb összegű támogatáshoz jussanak.

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 %-át -, szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága a mai ülésen (163 igen szavazattal) egyhangúlag megszavazta Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését, így gyanúsítottként hallgathatják ki a fideszes képviselőt. Hargitai János (KDNP), a testület elnöke úgy nyilatkozott, az ügyet jogi, és nem politikai kérdésnek tekintik. Az Országgyűlés és a mentelmi bizottság közvádas ügyben nem akadályozza az igazságszolgáltatást.

Simonka nem kívánt élni felszólalási jogával a szavazás előtt, később Facebook oldalán a következőt írta:

“A mai napon a Parlament felfüggesztette a mentelmi jogomat annak érdekében, hogy minden tekintetben a hatóságok rendelkezésére állhassak és megvédhessem az igazam. A mentelmi jogom felfüggesztését követően kötelességem szerint azonnal jelentkeztem a hatóságoknál, hogy készen állok arra, hogy megjelenjek és minden kérdésre válaszoljak. Természetes, hogy az általam egyébként nagyon fontosnak tartott és tisztelt sajtó útján nem kívánok e tekintetben semminemű üzenetet közvetíteni”

A témával kapcsolatban írt korábbi cikkünk ide kattintva elérhető.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.