A dévaványai tagintézmény jelentős évfordulók előtt áll

dévaványai A dévaványai tagintézmény épülete. Fotó: dvki.sulinet.hu

A 2018-2019-es tanév különleges lesz a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma életében. Egyszerre elevenednek meg a régi hagyományok és jelennek meg az újdonságok.

A dévaványai tagintézmény 20 évvel ezelőtt kezdte meg működését önálló iskolaként, és 110 éve lesz annak, hogy a mai egyik telephelyen elindult az első, alapfokú szakképesítést adó gazdaképzés. Az évfordulókról a tanév folyamán természetesen különböző rendezvényekkel emlékeznek majd meg. De emellett fontos, hogy az intézmény ma is folyamatosan fejlődik, bővül, alakul.

Az első szakmák közül a fodrászképzés sikere azóta is töretlen. A diákok egyre rangosabb versenyeken indulnak, rendszeresen dobogós helyezéseket érve el – tudtuk mag Tóth Erika intézményvezetőtől. Hiányszakmákban is képeznek tanulókat, ezek a hegesztő, eladó, festő. Ez sokaknak azért lehet jó irány, mert ösztöndíjjal támogatja a diákokat az állam. A szociális gondozó és ápoló szakma pedig azért közkedvelt, mert helyben, könnyen el tudnak vele helyezkedni a fiatalok.

Fontos újdonság volt a vendéglátóipari ágazat bevezetése, amiből az első osztály idén érettségizett először. A vendéglátás-képzést próbálják tovább szélesíteni, a hároméves képzésben például a fogadós szakma indult el. Legfrissebb képzése az intézménynek az informatika ágazat a szakgimnáziumban. Igény volt az érettségit is adó informatikai képzésre.

A fejlesztések is folyamatosan napirenden vannak, részben saját forrásból, részben pályázatokból. Eszközbeszerzés, a tankonyhák felújítása, a vendégház korszerűsítése, az iskolaépület karbantartása állandó feladat.

A diákok kikapcsolódása legalább annyira fontos a tagintézményben, mint a megfelelő szakmai munka. A rendezvények szervezésében a diákönkormányzat vállal igen aktív szerepet. A hagyományos gólyaavató mellett például idén megrendezték a halloween partyt, ahol a tanulók tökfaragásban mérhették össze tudásukat. Várható még a szakképzési ki mit tud, a DÖK Mikulás és a karácsonyi műsor erre az évre.

Pályázati forrásból is van lehetősége az intézménynek programokat szervezni. Dévaványa önkormányzata pályázati keretében a helyi fiatalok szabadidős tevékenységét támogatják (klubfoglalkozások, beiskolázást segítő mesterségek tábora). Illetve az Esély otthon elnevezésű programmal a fiatalság helyben maradását segítik elő. Egy a centrumon belüli GINOP pályázat keretein belül foglalkozásokat, továbbképzéseket szerveznek. Ez mind a pedagógusok, mind a diákok számára egy nagyszerű lehetőség. További információkat az iskola honlapján találnak.

A Tóth Erikával készült teljes interjút itt meghallgathatják.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.