Avarégetés: Mikor és hogyan?

avarégetés Fotó: Körös Hírcentrum

Az őszi lombhullás időszakát éljük, a fák többsége megválik leveleitől, általában november közepén már csupaszon állnak. De mihez kezdjünk az összegereblyézett avarral és a kerti hulladékkal?

hirdetés

A legtöbben elvitetik az őszi zöldjáratokkal, esetleg komposztálják, de vannak, akik elégetik a lehullott faleveleket. Hogyan és mikor szabad ezt megtenni? Először is meg kell határoznunk, hogy az égetés külterületi, vagy belterületi helyen történik. Gombos Erik tűzoltóhadnagy kérdésünkre elmondta, jelenleg Békés Megye összes települése rendelkezik az avar és kerti hulladék égetésének szabályait meghatározó önkormányzati rendelettel, amely leszögezi, hogy mikor és milyen módon lehet ez tenni – minden település önkormányzata önmagának szabályozza -, így abban az esetben, ha valaki ilyen tevékenységet kíván végezni, el kell olvassa az erre vonatkozó rendeletet.

hirdetés

Békéscsaba város közigazgatási területén, a helyi önkormányzati rendelet alapján a falusias és kertvárosi övezetekben napi nyílt téri égetést 10.00 – 20.00 óra között – kizárólag a nyári időszámítás szerinti időszakban vasárnap és munkaszüneti napok kivételével – lehet végezni. A településközpont vegyes területein, a központi vegyes területeken, valamint a nagyvárosias és a kisvárosias lakóterületeken a hulladék égetése heti egy alkalommal, szombaton végezhető.

Amennyiben tűzgyújtási tilalom van kihirdetve, az felülírja az önkormányzati rendeletet és tilos a tűzgyújtás. Abban az esetben, ha az adott személy nem megfelelően jár el és nem veszi figyelembe az önkormányzati rendeletet, vagy a tűzgyújtási tilalmat úgy a tűzvédelmi hatóság szankcionálási eljárást folytat le. A minden nap frissülő tűzgyújtási tilalom térkép a Nébih honlapján érhető el.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében minden külterületen elvégezni kívánt szabadtéri égetést a helyileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel engedélyeztetni kell. Minden alkalommal, mikor irányított égetést kívánnak végezni, kérelmet kell benyújtani a hatósághoz az égetés tervezett időpontja előtt 10 nappal. Egy ilyen kérelmen egy 10 hektárnyi vagy annál kisebb terület égetése jelenthető be, továbbá az eljárás lefolytatásáért kérelmenként 3000 forint illetéket kötelesek befizetni a kérelmezők. Gombos Erik tűzoltóhadnagy hangsúlyozta, amennyiben tűzgyújtási tilalom van akkor külterületen is tilos az égetés csak úgy, mint belterületen.

Amennyiben avarégetés mellett döntünk, az alábbi szabályokat kell betartani:

A meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Minden esetben gondoskodjunk elegendő mennyiségű oltóanyagról, valamint legyen kéznél olyan kéziszerszám is, amely alkalmas a tűzrakás széthúzására. Avar és a kerti hulladék égetésekor nem égethetünk kommunális, állati eredetű, valamint ipari eredetű hulladékot. Ha feltámadna a szél azonnal oltsuk el a tüzet, megelőzve ezzel azt, hogy esetlegesen egy parazsat felkapjon a szél és máshol tüzet okozzon. Amennyiben mégis megtörténne a baj, és a tűz továbbterjed, azonnal hívjuk a tűzoltókat!

Az égetésből eredő kárért az égetést végző személy felel, a polgári jog szabályai szerint. Akit szabályszegésen kapnak, az tűzvédelmi bírsággal sújtható, ennek mértéke 20 ezer forinttól, akár 3 millió forintig is terjedhet.

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + 3 =