Sikeresen vizsgáztak a Dogland kutyái

dogland Az őszi tábor nagy siker volt. Fotó: Dogland Alapítvány / Facebook

Ahogyan arról már írtunk korábban is, a Dogland Terápiás Kutya Alapítvány igencsak sokrétű tevékenységet végez. Foglalkozásokat tartanak gyerekeknek, sérült fiataloknak, családi napokon vesznek részt, terápiás kutyákat képeznek, és most egy újabb kihívásra készülnek.

A kutyák képzése, felkészítése folyamatos feladata az alapítványnak. A közelmúltban öt kutyust készítettek fel a temperamentumvizsgára, négyen sikeresen vették az akadályokat – mondta el Pálfi Péter habilitációs kutyakiképző, a Dogland Alapítvány kuratóriumának elnöke. Természetesen az utolsó kutyus tovább készül, és remélhetőleg legközelebb már ő is sikeres vizsgát tesz. A többiekre a terápiás vizsga második része vár, a tervek szerint a Békéscsabai Evangélikus Általános Iskola egyik osztályában teljesítenek szolgálatot felkészülésképpen. A vizsgájuk is úgy zajlik majd, hogy élesben terápiás szolgálatot kell teljesíteniük 35-40 percig.

Várhatóan a felkészülés folyamán órákra fognak bemenni a kutyusok, és egy átlagos tanóra keretében segítenek a gyerekeknek. A kicsik – egy elsős osztályról van szó – olyan feladatokat kapnak majd, amiket a kutyákkal kell megoldaniuk. Ettől várhatóan a tananyagot hamarabb jegyzik meg, a kutyusok által jobban rögzül az agyukban. Fejlesztő órákat tartottak már, de hogy heti rendszerességgel bejárjanak egy közösségbe, olyanra még nem volt lehetőség.

dogland
A séta a gyerekeknek és a kutyáknak is jól esett. Fotó: Dogland Alapítvány / Facebook

Túl vannak már egy nagyszerű őszi szüneten is, ami a gyerekeknek a feltöltődésről, a játékról szólt, a kutyáknak és felvezetőiknek pedig a kemény munkáról. De jól van ez így, hiszen amíg a gyerekek boldogok és a kutyák is egészségesek, minden rendben. A mostani táborba is a már ismerős arcok tértek vissza, de kisebb létszámban, mint a nyári turnusokban. Ezért lehetőségük volt például a teljes csapattal (az összes gyerekkel és kutyával) sétálni egyet a telephely környékén, ami nagy élmény volt a kicsiknek – árulta el Péli Henriett fejlesztő pedagógus, az alapítvány kuratóriumi tagja.

A hétköznapok feladatai szintén ugyanúgy folytatódnak. A kutyusok továbbra is segítenek  az evangélikus általános iskolában és szeretetszolgálatnál, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy-tagkórházában a gyermek pszichiátrián, Orosházán és Dévaványán, valamint családi napokat is szervez az alapítvány. A gyerekek annyira megkedvelték négylábú tanítóikat, hogy már a szülinapi bulijukat is szeretnék velük tartani. Ilyet még nem csinált a Dogland Alapítvány, de mindenre nyitottak.

Egy új irányba is szeretnék folytatni a munkát: nagy lenne a kereslet a megyében a képzett segítőkutyák iránt. Mielőtt azonban bele tudnának kezdeni, a kutyakiképzőnek, ez esetben Pálfi Péternek kell levizsgáznia, hogy aztán a kutyákat képezhesse. Mozgássérültek számára szeretnének majd kutyákat tanítani, a feladatok között van például az ajtó kinyitása, becsukása, a villany kapcsolása, egy pénzérme felvétele is. A kutya alkalmasságán túl sok múlik még a leendő gazdin és családján is, tehát igen összetett feladatról lesz szó.

A Péli Henriettel és Pálfi Péterrel készült teljes interjúnkat itt hallgathatják meg:

 

Korábban készült cikkünket itt olvashatják el.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.