„101-es újratöltve” – Megemlékezés és eskütétel Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

100 évvel ezelőtt, 1918. november 16-án tért haza Békéscsabára a 101. gyalogezred az I. világháborúból. Pénteken a hősök tiszteletére megemlékezést tartott a város, emellett száz önkéntes területvédelmi tartalékos katona tette le esküjét.

hirdetés

Az 1883-ban alapított Békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred 1914. augusztus 2-án vonult el a nagy háborúba. A harcok során az egység többször aratott fényes győzelmet és szenvedett el súlyos veszteségeket, végleges felmorzsolódására nem került sor. A világháborús harcokat lezáró fegyverszünet után zárt rendben, stratégiai vereség nélkül hagyta el az olaszországi Isonzó völgyét.

hirdetés

A 101. gyalogezred katonáinak helytállása, a harcokban odamaradt volt megyei lakosok áldozathozatala helyet kér magának emlékezetünkben. Fájó, ugyanakkor magasztos kötelességünk a Békés megyei katonák emlékének ápolása és a katonai hagyományok átadása a következő nemzedék számára.

Száz önkéntes területvédelmi tartalékos katona tette le esküjét / Fotó: Körös Hírcentrum

A megemlékezésen, többek között Szarvas Péter polgármester is felszólalt. Mint elmondta, 100 évvel ezelőtt lett város Békéscsaba, ugyanakkor 100 évvel ezelőtt más is történt, amire ugyancsak méltóképp kell emlékeznünk.

“1914 augusztus elején a békéscsabai helyőrségben állomásozó 101-es gyalogezred útnak indult és több, mint 4 éven át részt vett a véres harcokban, az I. világháborúban. Pontosan 100 évvel ezelőtt, 1918. november 16-án a gyalogezred életben maradt katonaserege hazatért. A 101-es gyalogezred hős katonáit, az akkori Békés megye szinte valamennyi települése biztosította. Természetesen nem csak Békéscsaba, hanem a megye szinte valamennyi településéből voltak katonák a 101-es gyalogezred kötelékében -fogalmazott Békéscsaba polgármestere, majd folytatta.

“Ezek a katonák hősiességről, helytállásról tettek tanúbizonyságot. Minden veszélyes helyzetben, minden háborús akcióban a legfőbb parancsnak engedelmeskedtek: védd, óvd a hazád! Tegyél meg mindent a hazád szabadságáért!”

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere / Fotó: Körös Hírcentrum

“A katonák az I. világháború vérzivataros időszakában az első hívó szóra eleget tettek az erkölcsi parancsnak és a katonai esküjüknek. A hazáért kiálltak, a hazáért harcoltak. Az itthon maradottak pedig vigyázták az országot, az ország épségét.”

“A meghozott áldozatra emlékeznünk kell, mert egy erős, egészséges nemzet ezt teszi. Ma Magyarországon, Békés megyében és Békéscsabán nyugalom van, békesség van. Egy erős, önbizalomtól duzzadó nemzet, ilyen időszakban is ügyel az országra, ügyel a nemzetre. Megtesz mindent azért, hogy bármilyen nehéz helyzetben a helytállás feltételei meglegyenek. Magyarország ma ilyen időszakot él és reméljük, hogy ez a biztonságos időszak nagyon sokáig megmarad országunkban.”

Szarvas Péter beszédében arra kérte a ma aktívakat és a fiatalokat, hogy a 101-es gyalogezred helytállása ne menjen feledésbe. Mint elmondta: Békés megye és Békéscsaba mindent meg fog tenni azért, hogy ez így legyen a jövőben. Mindig, méltó módon emlékezzünk meg a hős katonákra és a háborúban sokat szenvedett lakosságra.

 

A polgármester teljes beszédét itt meghallgathatják:

 

Képgalériánkat ide kattintva érheti el.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 7 = 3