Tréningeztek a 2019-es Gyulai Pálinkafesztivál bírálói

gyulai Fotó: Körös Hírcentrum

2019. április 12. és 14. között, immáron jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai Pálinkafesztivál, a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, amely évről évre több ezer látogatót vonz.

A gyulai fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a „Brillante – 2019 Hungarian Spirits Award”-t, amelyre kereskedelmi főzdék pálinkáit, valamint bérfőzetők és magánfőzők párlatait határon innen és túlról várják a megmérettetés szervezői.

hirdetés

A verseny előkészületeihez szorosan hozzátartozik a zsűritagok felkészítése. A számukra tartott 2018. november 15-én Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, a verseny igazgatója pálinka bírálati tréninget és vizsgát. A tréningre meghívásos alapon érkeztek a későbbi lehetséges zsűritagok. Ezen a felkészítő tréningen mi senkit nem tanítunk meg bírálni, ez arra van, hogy egy kicsit összehozzuk a csapatot. Egy kicsit felfrissítsük azokat a dolgokat, amiket ilyenkor tudni kell – mondta el Lovassy György. Bár a legtöbb bíráló pálinkafőző is, tehát ebben az időszakban gyakorolnak éppen eleget.

A memória serkentésére például olyan feladatokat kapnak a leendő zsűritagok, hogy egy illatolás alapján fel kell ismerjék, milyen gyümölcsből készült az adott minta. Később a nap folyamán ismét visszakapják azt a poharat, ezzel is tesztelhetik magukat. Természetesen egy teljes bírálatot is végig kell csináljanak, ezzel a szervezők számára derül ki, éppen milyen szinten vannak. Egy-két fajtajelleget is bemutattak, almákból, cseresznyéből, meggyből, szilvákból, szőlőből. Utóbbi kettőt nevezik a leggyakrabban a párlatversenyre.

A szervezők minden évben azon dolgoznak, hogy egy korrekt versenyt hozzanak létre: korrekt bírálatot és tükröt mutassanak a pálinkafőzőknek. A következő verseny újdonsága, hogy azok a kereskedelmi forgalomban lévő párlatok, amelyek saját kategóriájukat megnyerték, felterjesztésre kerülnek a Kiváló Magyar Termék díjra. Ez egy nagy elismerés minden készítőnek.

Pataki Attila, a tréning egyik résztvevője maga is főzdéket üzemeltet Fejér megyében, és néhány évvel ezelőtt azzal a céllal érkezett először egy ehhez hasonló tréningre, hogy még jobb pálinkákat készíthessen. Azóta elvégezte a bírálói tanfolyamot és rendszeresen hívják zsűrizni különböző megmérettetésekre. Pályája során találkozott már például gyömbérből készült párlattal, ez igazán meglepte az érzékeit. Magát a fesztivált igen színvonalasnak látja, folyamatosan fejlődik, szívesen vesz részt rajta évről évre.

Varga-Bora Tímea, a rendezvény főszervezője elmondta, sok újdonsággal készülnek a jubileumi évre, például eltűnik a nagysátor, helyette a gyulai vár és környéke szolgáltat majd hangulatos környezetet a programoknak. A további információkat a Gyulai Pálinkafesztivál hivatalos honlapján találják.

 

A rendezvényen készült interjúkat itt hallgathatják meg:

  • Pataki Attila résztvevő:
  • Adamik Anikó résztvevő:
  • Lovassy György versenyigazgató:

 

Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket, az ő beszédét itt hallhatják:

 

A Varga-Bora Tímeával készült interjút pedig itt érhetik el:

 

A rendezvényen készült fényképeinket itt találják:

Szóljon hozzá!

− 2 = 1