A frakciók is értékelték a békéscsabai közgyűlést

közgyűlést Fotó: Szarvas Péter / Facebook

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, november 15-én tartotta meg a soron következő közgyűlést a békéscsabai képviselő testület. Az ülés után pedig, már hagyományosan, Szarvas Péter polgármester, valamint a pártok egy-egy közgyűlés-értékelő sajtótájékoztató keretében beszámoltak a számukra legfontosabb témákról.

hirdetés

A Fidesz így értékelt

közgyűlést
Fotó: Körös Hírcentrum

A Fidesz-frakcióból dr. Ferenczi Attila tanácsnok és Paláncz György önkormányzati képviselő tartotta meg a sajtótájékoztatót. A képviselők hallhattak egy beszámolót a Vagyonkezelő Zrt. háromnegyed éves gazdálkodásáról. Ezzel kapcsolatban dr. Ferenczi Attila elmondta, az intézmény működésénél szezonalitás tapasztalható. A bevételek és a kiadások nem egy időben teljesülnek, majd az üzleti év zárásakor lesznek meg a végleges eredmények. A városi költségvetés azt mutatja, hogy nagyjából időarányosan teljesültek a tervek. A város kasszájába egyre több adó folyhat be, ebből látszik, hogy a békéscsabai cégek egyre eredményesebben működnek.

hirdetés

A Trefort utca 2/2. szám alatt található terület értékesítéséről is hosszabban tárgyaltak. Ennek a teleknek azért érdemes önkormányzati tulajdonban maradnia, mert Békéscsaba fejlődése előrevetíti újabb vállalkozások megjelenését, és ez a telek később számos célra lehet még kiválóan alkalmas. A Védőnői Centrum kialakítása tekintetében nem jutottak előbbre, új pályázatot kell kiírni.

Paláncz György a Szigligeti utcai tanuszoda fejlesztéséről számolt be: végre elkezdődhet a korszerűsítés, eredményes lett a közbeszerzés. Több óvodában épülhet sportpálya a jövőben, ha sikeres lesz az önkormányzat Magyar Labdarúgó Szövetséghez benyújtott pályázata. A Zöld Óvoda, a Tábor utcai és a gerlai óvodában kerül majd kiépítésre egy-egy pálya. A Jankay Általános Iskola helyett pedig a Mackó-Kuckó Óvoda kapja meg ezt a lehetőséget. A Rózsa utcai általános iskola felújítása szintén elkezdődhet, itt energetikai korszerűsítésről, akadálymentesítésről van szó.

Az MSZP így látta a közgyűlést

közgyűlést
Fotó: Körös Hírcentrum

Az MSZP-frakció nevében pedig Miklós Attila és Fülöp Csaba önkormányzati képviselők tájékoztatták a közvéleményt a véleményük szerint legfontosabb témákról. Zárt ülésen esett szó az Alföldvíz Zrt. közgyűléséről. Ezen fontos döntést kell majd hozni az aradi vízbázisról. Ez a város számára komoly kiadásokat jelenthet, ha kedvezőtlen döntés születik.  A fejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy jó a fejlődés, de a beruházások fenntarthatóságára is ügyelni kell.

Fülöp Csaba az egyik legfajsúlyosabb döntésnek nevezte, hogy végre elindulhat a Szigligeti utcai tanuszoda felújítása. Annak idején hatalmas összefogással kezdődött a projekt, nagy figyelmet kap a felújítás. A képviselőtestület is több esetben foglalkozott a kérdéssel, minden alkalommal támogatói döntés született. Az elmúlt két évben 9 millió forinttal drágult a beruházás értéke, ezt az önkormányzat felvállalta.

Aktualizálásra került a város gazdasági programja is. Miklós Attila szerint a költségvetés annyira azért nem rózsás, van hiány. Ezért fontos a hatékonyság, a fenntartható fejlesztések választása. Új problémaként jelent meg, hogy a vállalkozások nem találnak megfelelő munkaerőt. Erre Békéscsabának is meg kell találnia a maga válaszát a jövőben, akár a gazdasági programban.

A Jobbik-frakció közleményben értékelt

Kocziha Tünde önkormányzati képviselő kiemelte, hogy még az ülés megkezdése előtt Szarvas Péter polgármester tájékoztatást adott arról a kormányhatározatról, amely 120 férőhelyes munkásszálló építéséről szól, 10 éves fenntartási kötelezettség-vállalással.  A költségvetési beszámoló alapján elmondható, hogy a tervezett arányban teljesültek idáig az adóbevételek. Bár kb. 400 millió forint helyi adó hiánya van a városnak, a közgyűlésen
elhangzott, hogy egy évvel ezelőtt ez a hiány kétszer ilyen nagy volt. Az év végére pedig drasztikusan lecsökkent. Ez akár azt is jelentheti, hogy az idén a tavalyinál több adóbevételre számíthat az önkormányzat.

 

Az MSZP sajtótájékoztatóját itt hallhatják:

 

A Fidesz sajtótájékoztatóját pedig itt:

 

A Szarvas Péter polgármester közgyűlés-értékelőjéről megjelent anyagunkat itt olvashatják el:

hirdetés

Szóljon hozzá!

99 − = 91