A hűvös éghajlat elősegítheti az alkoholfogyasztást

alkohol

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra. A témában egy nagyszabású új amerikai tanulmány készült el a közelmúltban.

Az éghajlat világszerte szerepet játszik a fokozottabb alkoholfogyasztásban és a májzsugorodás gyakoribb előfordulásában. Erre a Pittsburghi Májkutató Központ vezető munkatársaként dolgozó Ramon Bataller és kollégái jöttek rá, 193 ország adatait felhasználva  – idézi az MTI a BBC hírportálját. Az alkohol fogyasztása összefüggésben áll a depresszióval, amely jóval gyakoribb kevés napsütés idején.

A Hepatology című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatainak felhasználásával készült. “Új bizonyítékunk van arra, hogy az időjárás, különösen a hőmérséklet és a napsütéses órák száma erősen befolyásolja, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk” – mondta Peter McCann, a skóciai Castle Craig addiktológiai központ munkatársa. Az időjárással összefüggő alkoholfogyasztás ráadásul közvetlenül befolyásolja a májzsugorodás kialakulásának esélyét. Ez a májbetegségek legsúlyosabb fajtája, amely májelégtelenséghez és halálhoz is vezethet.

A skót szakember szerint mindezek fényében a téli hónapokban szigorúbban kellene szabályozni az alkoholreklámokat. A WHO mindeközben hétfőn ismerteti Edinburgh-ban az európai alkoholfogyasztási szokásokra vonatkozó legfrissebb adatokat. A mutatók szerint az alkoholfogyasztás mértéke továbbra is magas, és a felnőtt férfi lakosság csaknem felére jelentenek kockázatot az ártalmas alkoholfogyasztási szokásokkal összefüggő rövid és hosszú távú egészségi, valamint szociális problémák.

Az alkoholfogyasztás Magyarországon is egy jelentős egészségügyi kockázati tényező. A WHO 2014-ben készített egy átfogó tanulmányt a világ alkoholfogyasztási szokásairól. Ezt a tanulmányt idézi cikkében a portfolio.hu is. Eszerint több mint havi egy liter tiszta szesz jut minden 15 évesnél idősebb magyarra, amivel a világrangsorban a nyolcadik helyen állunk. A nemek tekintetében jelentős eltérések vannak. A férfiak átlagosan több mint kétszer annyit isznak, mint a nők. A WHO szerint közel két liter tiszta alkoholt fogyasztanak el havonta, míg a nők kevesebb mint egyet. Bár a férfiak a nagyobb tömegüknél fogva jobban bírják az alkoholt, ez a mennyiségű ital már egyértelműen legyőzi őket is a statisztikák szerint. A WHO úgy találta, hogy a férfiak 31 százaléka küzd alkoholproblémákkal, szemben a nők 6 százalékával. Így aztán nem túl meglepő, hogy májzsugorodás miatt több mint háromszor annyian halnak meg férfiak, mint nők.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.