A hűvös éghajlat elősegítheti az alkoholfogyasztást

alkohol

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra. A témában egy nagyszabású új amerikai tanulmány készült el a közelmúltban.

hirdetés

Az éghajlat világszerte szerepet játszik a fokozottabb alkoholfogyasztásban és a májzsugorodás gyakoribb előfordulásában. Erre a Pittsburghi Májkutató Központ vezető munkatársaként dolgozó Ramon Bataller és kollégái jöttek rá, 193 ország adatait felhasználva  – idézi az MTI a BBC hírportálját. Az alkohol fogyasztása összefüggésben áll a depresszióval, amely jóval gyakoribb kevés napsütés idején.

A Hepatology című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatainak felhasználásával készült. “Új bizonyítékunk van arra, hogy az időjárás, különösen a hőmérséklet és a napsütéses órák száma erősen befolyásolja, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk” – mondta Peter McCann, a skóciai Castle Craig addiktológiai központ munkatársa. Az időjárással összefüggő alkoholfogyasztás ráadásul közvetlenül befolyásolja a májzsugorodás kialakulásának esélyét. Ez a májbetegségek legsúlyosabb fajtája, amely májelégtelenséghez és halálhoz is vezethet.

A skót szakember szerint mindezek fényében a téli hónapokban szigorúbban kellene szabályozni az alkoholreklámokat. A WHO mindeközben hétfőn ismerteti Edinburgh-ban az európai alkoholfogyasztási szokásokra vonatkozó legfrissebb adatokat. A mutatók szerint az alkoholfogyasztás mértéke továbbra is magas, és a felnőtt férfi lakosság csaknem felére jelentenek kockázatot az ártalmas alkoholfogyasztási szokásokkal összefüggő rövid és hosszú távú egészségi, valamint szociális problémák.

Az alkoholfogyasztás Magyarországon is egy jelentős egészségügyi kockázati tényező. A WHO 2014-ben készített egy átfogó tanulmányt a világ alkoholfogyasztási szokásairól. Ezt a tanulmányt idézi cikkében a portfolio.hu is. Eszerint több mint havi egy liter tiszta szesz jut minden 15 évesnél idősebb magyarra, amivel a világrangsorban a nyolcadik helyen állunk. A nemek tekintetében jelentős eltérések vannak. A férfiak átlagosan több mint kétszer annyit isznak, mint a nők. A WHO szerint közel két liter tiszta alkoholt fogyasztanak el havonta, míg a nők kevesebb mint egyet. Bár a férfiak a nagyobb tömegüknél fogva jobban bírják az alkoholt, ez a mennyiségű ital már egyértelműen legyőzi őket is a statisztikák szerint. A WHO úgy találta, hogy a férfiak 31 százaléka küzd alkoholproblémákkal, szemben a nők 6 százalékával. Így aztán nem túl meglepő, hogy májzsugorodás miatt több mint háromszor annyian halnak meg férfiak, mint nők.

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 85 = 93