Szén-monoxid mérgezés veszélyére figyelmeztet az Országos Mentőszolgálat

A hideg, téli időjárás beköszöntével megnő a súlyos, akár halálos szén-monoxid mérgezés veszélye, leggyakrabban a hibás, vagy házilag barkácsolt fűtőberendezés, illetve az ellenőrizetlen kémény okoz balesetet. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ami észrevétlenül okozhat mérgezést. A kezdeti tünetek nem jellegzetesek, szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezhet. Ha a gáz feldúsul, vagy sokáig tartózkodik valaki a gáztérben, eszméletvesztés, halál is bekövetkezhet -tájékoztat az Országos Mentőszolgálat.

hirdetés

Az Országos Mentőszolgálat ismételten kéri és figyelmezteti a lakosságot, hogy a mérgezés megelőzése érdekében helyezzenek el a lakásban CO-riasztó készüléket, ellenőriztessék szakemberrel a fűtőberendezéseket és a kéményeket, mérgezés gyanúja esetén pedig azonnal szellőztessenek, menjenek szabad levegőre és hívjanak segítséget. Téved, aki azt hiszi, hogy ilyen csak másokkal történhet, most kell cselekedni, amíg még nem történt meg a baj!

hirdetés

Korábban Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredessel és Deák Imre kéményseprőmesterrel készítettünk interjút, ahol a rendszeres kéményseprés fontosságáról és a fűtőberendezések karbantartásáról beszélgettünk.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 20 = 30