A téli közlekedés is legyen biztonságos!

téli

A téli közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől. Fontos a gépkocsik megfelelő felkészítése is, ezért a rendőrség a következőket javasolja:

A gépjárműveket ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A köd, a szitáló hó, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Még fontosabb használni a kötelező passzív biztonsági eszközöket (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer), mert életeket menthetnek. A látni és látszani elv ismét előtérbe kerül. A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét is felhívják arra, hogy jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) esetén a sötétben is jól láthatóvá válnak. A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt. Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a karbantartás.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság. Ez főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosít. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a gyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 Celsius fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat. Ilyenkor kerülni kell a hirtelen mozdulatokat, irányváltásokat. Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és folyadékra. Érdemes tájékozódni az út – és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (például vonattal) indulnak útnak.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a rendőrség ebben az évben is meghirdette a „Látni és Látszani 2018 – egymásért” elnevezésű kampányt. A program során arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy vizsgáltassák át a járműveik világítóberendezését és ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A kampányba szakszervizek és optikusok kerültek, és folyamatosan kerülnek bevonásra az ország különböző részein.

Bővebb információk a www.police.hu, a www.baleset-megelozes.eu, valamint a www.latnieslatszani.hu weboldalakon találhatóak.

Forrás: police.hu

Szóljon hozzá!