A békéscsabai röplabda szempontjából mozgalmas év volt 2018

röplabda Fotó: BRSE

Az új év az új lehetőségeket jelenti sokak számára. A Békéscsabai Röplabda SE sincs ezzel másként. Mielőtt azonban a jövő terveiről szó esne, Baran Ádám klubelnök fontosnak tartotta, hogy összefoglalja az elmúlt esztendő legfontosabb állomásait, tanulságait.

A 2018-as év egy nagyon sűrű, megterhelő, de egyben sikerekben gazdag év volt – jellemezte az idei esztendőt a BRSE elnöke. „Kezdjük a klub zászlóshajójával, a felnőtt csapattal az értékelést. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület évről-évre egyre magasabbra teszi a mércét. Hogyha végigtekintünk a 2018-as éven kronológiai sorrendben, akkor a CEV Kupa továbbjutásunkkal kezdeném. Hiszen a klub az elmúlt három szezonban, illetve ha az ideit is belevesszük, akkor immár a negyedik idényben jutott a legjobb 16 közé a CEV Kupában, amely a második számú európai kupasorozat. Ez mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény. Az izraeli Maccabi Haifával kellett megmérkőznünk és sikerrel abszolváltuk ezt az akadályt. Mindkét találkozón 3:1 arányban győzött a csapat. Azt követően az olasz Pomi Casalmaggiore túl nagy falat volt nekünk. De a célkitűzésünket, hogy a legjobb 16 közé jussunk, elértük. Szóval úgy gondolom, hogy nem lehet hiányérzetünk.

Következett a MEVZA Cup Final Four, amely kiemelt jelentőséggel bírt. Hiszen a 2017/18-as szezon kezdete előtt, deklaráltan a legfontosabb célkitűzések egyike között említettük, hogy Békéscsabára hozzuk ezt a négyes döntőt. Bizonyítani akartuk, hogy képesek vagyunk magas szintű rendezésre. Illetve cél volt, hogy hazai közönség előtt tudjunk ünnepelni. Nyilván ez nem olyan egyszerű, mint ahogy az elhangzik, hiszen magához a rendezéshez is hihetetlen energiákat kellett mozgósítani. De így utólag visszagondolva megérte. Szerte Európából rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, jó hírét vitték a városnak és a klubnak az itt megforduló emberek. Nem elhanyagolható tény, hogy a csapat pedig teljesítette a célkitűzést. Egy máig emlékezetes öt szettes csatában legyőzte a cseh Olomouc csapatát és megvédte a címét a Közép-Európai Kupában.

A hazai rendezésű torna után következő hétvégén volt a Magyar Kupa döntője. Bíztunk benne, hogy a csapat lendülete, a négy sorozatban való megterhelő helytállás ellenére kitart majd. De azon a napon egy jobb és frissebb Nyíregyháza jött szembe velünk, amely megérdemelten hódította el a Magyar Kupa serlegét. Ettől is szép a sport, mi pedig természetesen készen állunk, hogy a trófeát visszahozzuk Békéscsabára.

A vezetőség úgy ítélte meg, hogy a kupa elvesztését követően váltásra van szükség a szakmai stábban. Alberto Salomonit – aki egyébként sok hasznos és új impulzust adott a klubnak – Kormos Mihály szakmai igazgató váltotta. Már ő készítette fel a gárdát a Jászberény, illetve a Nyíregyháza elleni találkozókra. Tudtuk azt, hogy nem lesz egyszerű, hiszen sérülések és egy megterhelő szezon végéhez közeledve kellett a rájátszásba csatlakoznunk. De beváltak számításaink, hiszen a lányok mind a Jászberényt, mind pedig a döntőben a Nyíregyházát felülmúlva, zsinórban ötödik bajnoki címünket ünnepelhettük. Ez pedig egyedülálló sorozat az újkori magyar röplabdázás történetében.

CEV
Az öröm leírhatatlan volt. Forrás: BRSE / Facebook

Ezt követően jött a nyári időszak. Annak megfelelően próbáltuk a keretet összeállítani, hogy megtaláljuk az elegyet a tehetséges, fiatal magyar röplabdázók – akik hosszútávon a hazai röplabdázás húzóemberei lesznek/lehetnek – illetve a rutinos légiósok között. Sokat töprengtünk rajta, de végül is vállaltuk a négy sorozatban való rajthoz állást. A Bajnokok Ligájában, a MEVZA Kupában, valamint a Magyar Bajnokságban és a Magyar Kupában is elindultunk, ami egy hihetetlenül megterhelő sorozat. A 2018/19-es szezon első felében voltak nem várt vereségek, de ezt a szezon előtt is elmondtuk, hogy a megerősödött bajnokságban, illetve ilyen sorozatterhelés mellett szinte természetes, hogy be-be csúszik egy-két nem várt kudarc is. Nem az a célunk, hogy veretlenül nyerjünk meg minden sorozatot, hanem az, hogy a célkitűzéseinket az adott időben teljesítsünk majd.

Számot adva a felnőtt csapat tevékenységéről a 2018-as esztendőben, egy egyedülállóan sikeres év volt ismét. Jelenleg is versenyben vagyunk a CEV Kupában a legjobb 8 közé jutásért, a Magyar Kupában a legjobb 4 közé jutottunk. A Magyar Bajnokságban is minden esélyünk megvan akár még arra is, hogy első helyen zárjuk az alapszakaszt. De amennyiben nem így lesz, akkor sem történik tragédia, hiszen nyertünk már bajnokságot a negyedik helyről is. A MEVZA Cup vonatkozásában is remek esélyeink vannak arra, hogy négyes döntőbe jussunk és megvédjük a címünket.

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesületet immár hosszú évek óta az ország egyik első számú utánpótlás nevelő klubja, amely számos játékost adott és ad a korosztályos valamint a felnőtt nemzeti csapatoknak is. Nem véletlen, hogy immár több, mint egy évtizede szinte minden korosztályban ott vagyunk az ország legjobbjai között. Évről-évre számos aranyérmet nyernek utánpótlás csapataink. Egyedülállóan sikeres szezon volt a tavalyi, hiszen számos korosztályos bajnoki címmel gazdagodtunk és minden korcsoportban ott voltunk a döntőben, a legjobbak között. Jelenleg több, mint 300 kislány röplabdázik már a klub égisze alatt.

Ha már az utánpótlásnál tartunk, akkor fontos megemlíteni a Békéscsabai Röplabda Akadémia projektjét, amely egyedülálló lehetőséget biztosít számunkra. Megtisztelő a Magyar Kormány bizalma és az, hogy Békéscsabát látták elsőként alkalmasnak arra, hogy egy ilyen projektet meg tudjunk valósítani. Felnőtt és utánpótlás szinten elért eredményeinkkel azt gondolom, hogy rászolgáltunk erre. A projekt nem csupán a BRSE számára, hanem az egész magyar röplabdázás fejlődése számára kiemelkedő stratégiai jelentőséggel bír. Labdarúgásban, kézilabdában és kosárlabdában több ilyen és ehhez hasonló nagy projekt van, szeretnénk bizonyítani, hogy a hazai röplabdázás is megérett és alkalmas erre. Együttműködésben a Magyar Röplabda Szövetséggel, immár európai körülmények között tudunk majd utánpótlást nevelni, illetve akár nemzetközi rendezvényekre és a magyar korosztályos válogatottaknak otthona lehet az új, 2019-ben megépülő munkacsarnok.” – számolt be a sportegyesület.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.