A békéscsabai röplabda szempontjából mozgalmas év volt 2018

röplabda Fotó: BRSE

Az új év az új lehetőségeket jelenti sokak számára. A Békéscsabai Röplabda SE sincs ezzel másként. Mielőtt azonban a jövő terveiről szó esne, Baran Ádám klubelnök fontosnak tartotta, hogy összefoglalja az elmúlt esztendő legfontosabb állomásait, tanulságait.

hirdetés

A 2018-as év egy nagyon sűrű, megterhelő, de egyben sikerekben gazdag év volt – jellemezte az idei esztendőt a BRSE elnöke. „Kezdjük a klub zászlóshajójával, a felnőtt csapattal az értékelést. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület évről-évre egyre magasabbra teszi a mércét. Hogyha végigtekintünk a 2018-as éven kronológiai sorrendben, akkor a CEV Kupa továbbjutásunkkal kezdeném. Hiszen a klub az elmúlt három szezonban, illetve ha az ideit is belevesszük, akkor immár a negyedik idényben jutott a legjobb 16 közé a CEV Kupában, amely a második számú európai kupasorozat. Ez mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény. Az izraeli Maccabi Haifával kellett megmérkőznünk és sikerrel abszolváltuk ezt az akadályt. Mindkét találkozón 3:1 arányban győzött a csapat. Azt követően az olasz Pomi Casalmaggiore túl nagy falat volt nekünk. De a célkitűzésünket, hogy a legjobb 16 közé jussunk, elértük. Szóval úgy gondolom, hogy nem lehet hiányérzetünk.

hirdetés

Következett a MEVZA Cup Final Four, amely kiemelt jelentőséggel bírt. Hiszen a 2017/18-as szezon kezdete előtt, deklaráltan a legfontosabb célkitűzések egyike között említettük, hogy Békéscsabára hozzuk ezt a négyes döntőt. Bizonyítani akartuk, hogy képesek vagyunk magas szintű rendezésre. Illetve cél volt, hogy hazai közönség előtt tudjunk ünnepelni. Nyilván ez nem olyan egyszerű, mint ahogy az elhangzik, hiszen magához a rendezéshez is hihetetlen energiákat kellett mozgósítani. De így utólag visszagondolva megérte. Szerte Európából rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, jó hírét vitték a városnak és a klubnak az itt megforduló emberek. Nem elhanyagolható tény, hogy a csapat pedig teljesítette a célkitűzést. Egy máig emlékezetes öt szettes csatában legyőzte a cseh Olomouc csapatát és megvédte a címét a Közép-Európai Kupában.

A hazai rendezésű torna után következő hétvégén volt a Magyar Kupa döntője. Bíztunk benne, hogy a csapat lendülete, a négy sorozatban való megterhelő helytállás ellenére kitart majd. De azon a napon egy jobb és frissebb Nyíregyháza jött szembe velünk, amely megérdemelten hódította el a Magyar Kupa serlegét. Ettől is szép a sport, mi pedig természetesen készen állunk, hogy a trófeát visszahozzuk Békéscsabára.

A vezetőség úgy ítélte meg, hogy a kupa elvesztését követően váltásra van szükség a szakmai stábban. Alberto Salomonit – aki egyébként sok hasznos és új impulzust adott a klubnak – Kormos Mihály szakmai igazgató váltotta. Már ő készítette fel a gárdát a Jászberény, illetve a Nyíregyháza elleni találkozókra. Tudtuk azt, hogy nem lesz egyszerű, hiszen sérülések és egy megterhelő szezon végéhez közeledve kellett a rájátszásba csatlakoznunk. De beváltak számításaink, hiszen a lányok mind a Jászberényt, mind pedig a döntőben a Nyíregyházát felülmúlva, zsinórban ötödik bajnoki címünket ünnepelhettük. Ez pedig egyedülálló sorozat az újkori magyar röplabdázás történetében.

CEV
Az öröm leírhatatlan volt. Forrás: BRSE / Facebook

Ezt követően jött a nyári időszak. Annak megfelelően próbáltuk a keretet összeállítani, hogy megtaláljuk az elegyet a tehetséges, fiatal magyar röplabdázók – akik hosszútávon a hazai röplabdázás húzóemberei lesznek/lehetnek – illetve a rutinos légiósok között. Sokat töprengtünk rajta, de végül is vállaltuk a négy sorozatban való rajthoz állást. A Bajnokok Ligájában, a MEVZA Kupában, valamint a Magyar Bajnokságban és a Magyar Kupában is elindultunk, ami egy hihetetlenül megterhelő sorozat. A 2018/19-es szezon első felében voltak nem várt vereségek, de ezt a szezon előtt is elmondtuk, hogy a megerősödött bajnokságban, illetve ilyen sorozatterhelés mellett szinte természetes, hogy be-be csúszik egy-két nem várt kudarc is. Nem az a célunk, hogy veretlenül nyerjünk meg minden sorozatot, hanem az, hogy a célkitűzéseinket az adott időben teljesítsünk majd.

Számot adva a felnőtt csapat tevékenységéről a 2018-as esztendőben, egy egyedülállóan sikeres év volt ismét. Jelenleg is versenyben vagyunk a CEV Kupában a legjobb 8 közé jutásért, a Magyar Kupában a legjobb 4 közé jutottunk. A Magyar Bajnokságban is minden esélyünk megvan akár még arra is, hogy első helyen zárjuk az alapszakaszt. De amennyiben nem így lesz, akkor sem történik tragédia, hiszen nyertünk már bajnokságot a negyedik helyről is. A MEVZA Cup vonatkozásában is remek esélyeink vannak arra, hogy négyes döntőbe jussunk és megvédjük a címünket.

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesületet immár hosszú évek óta az ország egyik első számú utánpótlás nevelő klubja, amely számos játékost adott és ad a korosztályos valamint a felnőtt nemzeti csapatoknak is. Nem véletlen, hogy immár több, mint egy évtizede szinte minden korosztályban ott vagyunk az ország legjobbjai között. Évről-évre számos aranyérmet nyernek utánpótlás csapataink. Egyedülállóan sikeres szezon volt a tavalyi, hiszen számos korosztályos bajnoki címmel gazdagodtunk és minden korcsoportban ott voltunk a döntőben, a legjobbak között. Jelenleg több, mint 300 kislány röplabdázik már a klub égisze alatt.

Ha már az utánpótlásnál tartunk, akkor fontos megemlíteni a Békéscsabai Röplabda Akadémia projektjét, amely egyedülálló lehetőséget biztosít számunkra. Megtisztelő a Magyar Kormány bizalma és az, hogy Békéscsabát látták elsőként alkalmasnak arra, hogy egy ilyen projektet meg tudjunk valósítani. Felnőtt és utánpótlás szinten elért eredményeinkkel azt gondolom, hogy rászolgáltunk erre. A projekt nem csupán a BRSE számára, hanem az egész magyar röplabdázás fejlődése számára kiemelkedő stratégiai jelentőséggel bír. Labdarúgásban, kézilabdában és kosárlabdában több ilyen és ehhez hasonló nagy projekt van, szeretnénk bizonyítani, hogy a hazai röplabdázás is megérett és alkalmas erre. Együttműködésben a Magyar Röplabda Szövetséggel, immár európai körülmények között tudunk majd utánpótlást nevelni, illetve akár nemzetközi rendezvényekre és a magyar korosztályos válogatottaknak otthona lehet az új, 2019-ben megépülő munkacsarnok.” – számolt be a sportegyesület.

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 5 = 10