Ismét Munkácsy-kiállítás a Szolnoki Galériában

szolnoki galéria Fotó: Mészáros János. A kép a 2007-es szolnoki Munkácsy-kiállításon készült.

Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából rendeznek kiállítást a festő alkotásaiból január 12. és április 7. között a Szolnoki Galériában. Februártól egy Magyarországon eddig nem láthatott Munkácsy-kép is megtekinthető lesz – osztotta meg a város polgármestere a kiállítás csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta, tizenkét év után rendeznek újra Munkácsy-kiállítást Szolnokon. A korábbi tárlatot mintegy negyvenezren látták. Az alkotások jelentős része és egy Munkácsy Mihályt ábrázoló szobor Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő tulajdona. A festő relikviáit is őrző békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum mintegy húsz-huszonöt alkotást, köztük négy eredeti festményt kölcsönöz a tárlatra. A festő életművét is szeretnék bemutatni az alkotásokon túl.

hirdetés

Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója kiemelte, Pákh Imre gyűjteményéből mintegy húsz-harminc Munkácsy-alkotás még soha nem volt látható Szolnokon. Hozzátette, hogy a műgyűjtő februárban meglepetéssel készül. Egy olyan művet mutat be személyesen, amelyet eddig még nem láthatott a nagyközönség Magyarországon. Az igazgató tudomása szerint egy decemberi aukción került az újabb kép Pákh Imre tulajdonába, aki a festő februári születésnapján mutatná be a zsánerképet.

Ahogyan arról már korábban, egy másik kiállítás kapcsán beszámoltunk, a békéscsabai és a szolnoki intézmény között eddig is szoros volt az együttműködés. Legutóbb egy különleges tárlat Békéscsaba művészetének progresszív irányait és eredményeit volt hivatott bemutatni. A hatvan darabból álló kiállítás jellemzően festményekből állt, de néhány grafika és szobor is a részét képezte.

Szóljon hozzá!

76 − 66 =