Sokan vonattal utaznak haza az ünnepek utáni hétvégén

máv, vonat, menetrend keleti Illusztráció / Fotó: Körös Hírcentrum

Sokaknak a jövő héten kezdődik az új év első tanítási vagy munkahete, ezért a mostani hétvégén a megszokottnál többen kelnek útra. Közülük akár több százezren is a vasúti utazást választhatják.

hirdetés

A várható nagy utasforgalom miatt már ma érdemes elővételben megvenni a menetjegyeket és helyjegyeket a hétvégére. A vasárnap helybiztosítással közlekedő járatok telítettségét az utasok nyomon követhetik a MÁV-csoport honlapján.

január 6-án, vasárnap helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai már péntek kora délutántól megtekinthetők itt. A tájékoztató jellegű adatokat vasárnap délutánig naponta többször is frissíti a MÁV-START. Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok belföldi foglaltsága január 6-ára (vasárnapra) vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely. Többletkocsik csatlakoztatására kis idővel az indulás előtt is sor kerülhet, ezért javasolják a kapacitások alakulásának folyamatos nyomon követését.

Az InterCity-k a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelhetnek, ezért érdemes elővételben, legalább egy nappal korábban megvenni a menet- és helyjegyeket. A helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez képest – az IC-khez plusz kocsikat kapcsol a vasúttársaság. (Egyes távolsági vonatok, melyek nemzetközi viszonylatokon is közlekednek – pl. a railjetek, EuroCity-k – azonban nem erősíthetőek több kocsival.) A már telített InterCity-vonatok helyett a gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok.

A legnagyobb utasforgalmú vonalak közé tartozó Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony viszonylaton a vasárnap délutánonként közlekedő TELEVONAT is besegít. A Nyíregyházáról Debrecenen át a fővárosba tartó járat kizárólag speciális, úgynevezett TELEVONAT-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül. Január 6-án a TELEVONAT– várható utasforgalomtól függően – 400 vagy 600 ülőhellyel indul Nyíregyházáról. Az eddigi tapasztalatok alapján erre a vonatra is javasolt elővételben jegyet váltani – jegykiadó automatából, a MÁV-csoport honlapján a menetrendi keresőből vagy a Vonatinfó applikáció segítségével.

Érdemes a csúcsidőn kívüli – a menetrendi keresőben @ jellel jelölt – járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokon ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni, amennyiben azokat legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. A nagymértékű kedvezménnyel a Budapest–Szombathely/Zalaegerszeg, Budapest–Tapolca, Budapest–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa/Keszthely, Budapest–Pécs, Budapest–Eger/Sátoraljaújhely, Budapest–Záhony, Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza és Budapest–Szeged viszonylatokon naponta 148, legalább 100 kilométer távolságra közlekedő és @ jellel jelölt járat utasai élhetnek.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyeket, helyjegyeket elővételben is meg lehet váltani, illetve igénybe lehet venni az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is. Az okostelefonon, tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül a nap 24 órájában meg lehet vásárolni, és 10 százalékkal olcsóbb a pénztárban váltott jegyeknél. Az automatából vásárolt vagy online megvett és automatából kinyomtatott jegyekre 5 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START.

Forrás: MÁVINFORM 

hirdetés

Szóljon hozzá!

46 − = 36