Izsó Gábor: Békésen is elindulhatott a fejlődés

békésen Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban Békésen is megtartották a már hagyományos újévi fogadást. A város vezetői a vállalkozások képviselőit, a hivatalok és rendvédelmi szervek vezetőit, a környező települések elöljáróit, az egyházak képviselőit látták vendégül.

A rendezvény Izsó Gábor polgármester évértékelő beszédével indult. Az esemény már 12 éves múltra tekint vissza, azóta kívánják ilyen formában, jó hangulatban indítani az új esztendőt. Polgár az az ember a városvezető megfogalmazása szerint, aki többet tesz a közösbe, mint amennyit kivesz belőle. Hiszen kifele bárki vehet, de kötelessége annyit betenni, amennyit a lehetőségei, képességei engednek. Mit adhat az összegyűlt vendégsereg a városnak? Munkát, lelkesedést és hitet – válaszolta meg feltett kérdését a városvezető.

A 2018-as év egy átlagos, nagyobb hullámzásoktól mentes, ám feladatokban gazdag év volt. A most következő fejlesztések előkészítése, az intézmények működtetése mind hozzájárultak ehhez. A statisztikai adatokat nézve is jó esztendőt zárt a település. A születések száma nem csökkent, a munkanélküliek száma azonban folyamatosan csökken. Az adóbevételek 8 százalékkal nőttek. Sajnos a város átlag életkora növekszik, vagyis öregszik, ahogy a megye is. Tehát még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fiatalok helyben tartására.

Az M44-es építése Békésen is új helyzetet teremthet, csökken a település periférikus helyzete. Békés 3,2 milliárd forint támogatást nyert a TOP-os pályázatokon. Befejeződhetett 2018-ban egy csapadékvíz-elvezető építésére irányuló projekt, kialakították egy iparterület infrastruktúráját, felújították a fogorvosi rendelőt és megépülhetett a gyermekmedence a fürdőben. Mindezek mellett pedig számos kisebb-nagyobb fejlesztés indulhatott el. A 2019-ben induló beruházások 250 új munkahely létrejöttét is eredményezik majd.

A kulturális élet, és az azért felelős intézmények tekintetében sincs miért szégyenkezni a városnak. Mindegyik intézménynek futnak jelenleg projektjei, fejlesztései, ezen a téren is halad tehát előre Békés. Ez azért is jelentős, mert mutatja a munkatársak elkötelezettségét a település iránt. A közbiztonság is folyamatosan növekszik, ezért hála a rendőrség és a polgárőrség áldozatos munkájának. A közel száz bejegyzett civil szervezet pedig azért tesz nap mint nap, hogy a lakosság hasznosan tölthesse szabadidejét, emellett sok városi feladat ellátásában is segítenek. Izsó Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy köszöntője elején éppen erről a hozzáállásról beszélt.

Kálmán Tibor alpolgármester is köszöntötte a megjelenteket. Ő elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy Békés valóban a kemény munkájáról és optimista hozzáállásáról híres. Reméli, hogy ez megmarad 2019-ben is.

 

Izsó Gábor évértékelő beszédét itt meghallgathatják:

 

Kálmán Tibor beszédét pedig itt:

 

Képgaléria:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.