A mezőgazdasági termékek értéknövelése a cél

mezőgazdasági Fotó: Pixabay

A 2019-es évben még jelentősebb hangsúlyt kap majd a mezőgazdasági termékek értéknövelése. Erről, és a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól kérdeztük Magyarné Dr. Knap Diánát, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetőjét.

Ezen cél megvalósításának megkönnyítésére jelent meg a Szechenyi2020 weboldalon VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámmal a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című pályázati felhívás. A vissza nem térítendő tőketámogatás két célterületen vehető igénybe, melyekre – a felhívás meghirdetésekor – 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

hirdetés

Az élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése célterület esetében igénybe vehető keretösszeg 40 milliárd Ft. A másik célterületre, a Borászati üzemek fejlesztésére 10 milliárd forint keretösszeg biztosított. A támogatások célja az elsődleges termelők versenyképességének javítása, segítségnyújtás a diverzifikáláshoz, új kisvállalkozások alapításához és a munkahelyteremtéshez, illetve erőforrás-hatékonyság előmozdítása, az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása – mondta el a főosztályvezető.

Támogatási kérelmet mindkét célterület esetében mezőgazdasági termelők, illetve mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások is benyújthatnak. A mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben a támogatási kérelem benyújtását megelőző – vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal – az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott, továbbá a támogatási kérelemmel érintett tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányul.

A mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozás jogosultsági feltételei, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó teljes lezárt üzleti évvel rendelkezzen, a támogatási kérelemmel érintett tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányuljon, illetve kizárólag Annex I. terméket állítson elő. A borászati üzemek fejlesztése célterület esetén a támogatás feltétele, hogy az igénylő a pályázati felhívásban meghatározott árucsoportba tartozó borászati terméket használjon, illetve tevékenysége ezen árucsoportba tartozó borászati termék előállítására, kiszerelésére és tárolására irányuljon. A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2-ától 2021. január 4-ig van lehetőség, a pályázati felhívásban meghatározott benyújtási időpontok szerint. A támogatási kérelmek standard kiválasztási eljárásrendben, szakaszos elbírálás alapján kerülnek értékelésre – zárta gondolatait főosztályvezető asszony.

Szóljon hozzá!

1 + 5 =