A költségvetés első olvasatát is kézhez kapták a képviselők

költségvetés Fotó: Körös Hírcentrum

Január 31-én ült össze 2019-ben elsőként a békéscsabai közgyűlés. A napirendi pontok között szerepeltek fejlesztések, kinevezések, és az új költségvetés első olvasatát is láthatták a képviselők.

hirdetés

Szarvas Péter polgármester közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatóján kiemelte, egyre jobban halad az M47-es gyorsforgalmi út tervezése. Most éppen a nyomvonalak kiválasztásánál tart a folyamat. A testületnek arról kellett dönteni, melyik útvonalakat támogassák. A költségvetési koncepcióról megosztotta a városvezető, hogy várhatóan 39 milliárd forint lesz az önkormányzat kiadási főösszege. Ebből 28 milliárd forintot fejlesztésekre, beruházásokra, 11 milliárd forintot pedig a város működtetésére fordítanak majd. Élénk vitát váltott ki a képviselők között a munka törvénykönyvével kapcsolatos határozati javaslat. Ezzel kapcsolatban elmondta Szarvas Péter, hogy jogi aggályai miatt nem vett részt az erről szóló szavazásban.

hirdetés

Nagy Ferenc alpolgármester szintén részt vett a sajtótájékoztatón. Ő Békéscsaba forgalmi rendjének felülvizsgálatával kapcsolatban elmondta, ez egy öt évente kötelező feladat, melynek elsősorban a balesetmegelőzés a célja. A szakértői anyag 326 beavatkozást javasol, ezeknek a negyedét vagy pályázati vagy saját forrásból egy éven belül szeretnék megvalósítani. Borbola István fejlesztési tanácsadó egy TOP-os projektről, az új Védőnői Centrumról árulta el a legfrissebb híreket. Kiválasztotta a képviselő-testület a kivitelezőt, így várhatóan a jövő év elejére már új intézményben lesz elérhető ez a szolgáltatás.

A polgármesteri sajtótájékoztatót itt meghallgathatják:

 

Az MSZP frakció képviseletében Miklós Attila képviselő értékelte a közgyűlést. Elmondta, a közel 40 milliárd forintos költségvetésnél már most látszik, hogy olyan 400 millió forintot kell majd előteremteni a városnak az egyensúly fenntartásához. Ez nem megugorhatatlan, viszont kevés kiadás esetében lehet csak spórolni. Egyedül az önként vállalt feladatokon, amire 1 milliárd 300 millió forintot tervezett a költségvetés. A hóeltakarítás problémáiról szintén esett szó a közgyűlésen. Miklós Attila megnyugtatta a lakosságot, hogy kértek egy tájékoztató anyagot, hogyan történik a riasztás, és miért voltak problémák az eddigi takarítással. Ezt hamarosan meg fogják tudni.

Ezt a sajtótájékoztatót itt meghallgathatják:

 

A Fidesz-frakció képviseletében Hanó Miklós alpolgármester, dr. Ferenczi Attila tanácsnok, és dr. Kerekes Attila képviselő tartottak sajtótájékoztatót. Dr. Kerekes Attila elsőként a költségvetés tanulságairól tájékoztatott. Két fontos része van: a város fenntartása és fejlesztése. Szerencsére utóbbi sokkal nagyobb anyagiakat igényel, mint az előbbi. 2019-ben több mint egy milliárddal magasabb összegű a költségvetés, mint tavaly volt. A 400 millió forint hiány miatt pedig nem kell aggódni, mert az előző évben ilyenkor magasabb volt ez az összeg.

Hanó Miklós arról számolt be, hogy jól haladnak a fejlesztések. Több projektet kell anyagilag a városnak is támogatni, de ezek jó befektetések. A vállalt feladatokból vonhatnának el forrást, hogy csökkentsék a hiányt, de nem szeretnék, ha a város lakossága emiatt kevesebb sportolási, kulturális lehetőséghez jutna. Dr. Ferenczi Attila a forgalmi rend-változással kapcsolatban elmondta, hogy több változtatással valóban egyetértenek és kérik a lakosságot is, hogy szóljanak, ha szerintük is szükséges lenne valahol változtatni.

Ezt a sajtótájékoztatót itt hallhatják:

 

A DK képviseletében Kaposi László önkormányzati képviselő értékelte a közgyűlést. Mint ő is kiemelte, a költségvetés első olvasata már most sok fontos számot tartalmaz. 400 millió forintos hiány mutatkozik egyelőre, amit mindenképpen meg kell oldani. A bevételek összege a tavalyi évben közel száz százalékban teljesült. Ezért bizakodva közel 203 millió forinttal megemelték az esetleges bevételek előirányzatát, a központi támogatás is nőni fog. A Jókai Színház TAO-támogatását megszüntette az állam, ez mintegy 53 millió forint kiesést jelent. Valószínűleg ennek egy részét is az önkormányzat átvállalja majd. Emellett 140 millió forint adósságtörlesztéssel is számolni kell majd. 230 millió forint hitelt ismét tervez felvenni a város, és Kaposi László szerint a fejlesztésekhez még további hitelre is szükség lesz.

A sajtótájékoztatót itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 4 = 2