Súlyos földügyek: sok millió embert érintő csomagról tárgyalnak

Fotó: Pixabay

Megkezdődött a közigazgatási egyeztetése annak a jogszabályi javaslatcsomagnak, amellyel az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonokat kívánná felszámolni a kormány. A várható jogszabályi változtatások négymillió földtulajdonost és több mint egymillió hektárnyi földterületet érinthetnek.

hirdetés

Új jogszabályi javaslatcsomaggal kísérelné meg a kormány az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését, és az agrárszektor.hu információi szerint a tervezett módosításokkal kapcsolatos közigazgatási egyeztetések a közelmúltban meg is kezdődtek. A várható intézkedések elsősorban arra irányulnak, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák az osztatlan tulajdonok felszámolására irányuló eljárásokat. Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a jogszabálycsomag már az első félévben az Országgyűlés elé kerülhet-e, vagy annak megtárgyalása az őszi ülésszakra tolódik-e át.

hirdetés

Az osztatlan közös földtulajdonok lényegében olyan kényszerközösséget jelentenek, ahol a tulajdonosok egymással többnyire semmiféle ismerősi kapcsolatban nem állnak. Ilyen tulajdonok az 1990 utáni földprivatizáció idején, a kárpótlással és a szövetkezeti részarány-tulajdonok kiadásával jöttek létre, de hasonló elaprózódáshoz vezetett, illetve vezet a földöröklés is. Egy-egy osztatlan táblában akár több száz tulajdonos is lehet, akiknek területe a táblákon belül nincs kimérve.

Az agrártárca korábban azt közölte, hogy az osztatlan tulajdonok matti probléma 4 millió embert és több mint egymillió hektárnyi földterületet érinthet. A sok tulajdonos akadályozza a földek adásvételét és hasznosítását, így nem teszi lehetővé a területek versenyképes hasznosítását.

Korábbi nyilatkozatok szerint a jogszabályi javaslatcsomag egyik eleme az ingatlannyilvántartásban szereplő „holt lelkek” felszámolása, vagyis annak tisztázása, mi történjék azokban az esetekben, amikor a bejegyzett földtulajdonosok már nyilvánvalóan nem élnek. További várható változtatásként csökkentenék a ma 450-500 napig tartó megosztási eljárások ügyintézési idejét, az eddigi hét helyett pedig az ügymenetben egy jogorvoslati lehetőséget biztosítanának. Emellett a táblán belüli tulajdonosokat is ösztönöznék arra, hogy a tulajdonrészek felvásárlásával kisebb tulajdonosi számú, illetve végső soron 1/1-es tulajdoni arányú területek jöhessenek létre – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 5