Áthelyezik a Bartók Béla úti gólyafészket

Gólya Fotó: Körös Hírcentrum

Újra áthelyezik a Bartók Béla úti gólyafészket, az út egyik oldaláról a másikra.

A műveletet a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának – Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának megbízásábol a Nemzeti Közművek Zrt. szakemberei végzik. A fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra.

A költöztetéssel tavaly is megpróbálkoztak, a Bartók Béla út 20. szám alatti ingatlan bontási és építési munkálatai miatt, ám sikertelenül zárult a művelet. A gólya ugyanis nem fogadta el új helyét, visszament a korábbi helyére és újraépítette fészkét.

A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra most felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak újra azt válasszák lakhelyül, így jó esély van arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják majd a hamarosan érkező gólyák és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

 

Ezeken a képeken látható, az a bizonyos beszállásgátló:

 

Kapcsolódó tartalom: 

5 Comments

  • Nem lenne egyszerűbb kiírni, hogy kié a terület?

  • Nem ártott volna az újságírónak utánanézni, hogy a gólya fokozottan védett madár, valamint az jellemző rá, hogy nem fogadja el az új fészket, a feltett tüskék pedig súlyos sebeket ejtenek rajta. Ez a megoldás csak látszólag humánus, gyakorlatilag a gólyák pusztulásához vezetne. Azóta szerencsére sikerült visszaállítani az eredeti állapotot.

  • Kedves Kati! Tudjuk, hogy védett madár a gólya. Az “eredeti állapot” pedig eddig a percig sem lett visszaállítva.

  • Csak arra lennék kíváncsi, hogy ezek szerint mit is ér a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, és a Körös-Maros Nemzeti Park (vagyis mennyire is hozzáértőek, vagy inkább gerincesek?), ha mindez az ő vezényletükkel zajlott? Szakmailag és emberileg 0 értékkel bírnak.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.