Áthelyezik a Bartók Béla úti gólyafészket

Gólya Fotó: Körös Hírcentrum

Újra áthelyezik a Bartók Béla úti gólyafészket, az út egyik oldaláról a másikra.

hirdetés

A műveletet a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának – Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának megbízásábol a Nemzeti Közművek Zrt. szakemberei végzik. A fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra.

A költöztetéssel tavaly is megpróbálkoztak, a Bartók Béla út 20. szám alatti ingatlan bontási és építési munkálatai miatt, ám sikertelenül zárult a művelet. A gólya ugyanis nem fogadta el új helyét, visszament a korábbi helyére és újraépítette fészkét.

A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra most felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak újra azt válasszák lakhelyül, így jó esély van arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják majd a hamarosan érkező gólyák és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

 

Ezeken a képeken látható, az a bizonyos beszállásgátló:

 

Kapcsolódó tartalom: 

hirdetés

Szóljon hozzá!

6 + 2 =