Áthelyezik a Bartók Béla úti gólyafészket

Gólya Fotó: Körös Hírcentrum

Újra áthelyezik a Bartók Béla úti gólyafészket, az út egyik oldaláról a másikra.

A műveletet a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának – Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának megbízásábol a Nemzeti Közművek Zrt. szakemberei végzik. A fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra.

A költöztetéssel tavaly is megpróbálkoztak, a Bartók Béla út 20. szám alatti ingatlan bontási és építési munkálatai miatt, ám sikertelenül zárult a művelet. A gólya ugyanis nem fogadta el új helyét, visszament a korábbi helyére és újraépítette fészkét.

A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra most felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak újra azt válasszák lakhelyül, így jó esély van arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják majd a hamarosan érkező gólyák és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

 

Ezeken a képeken látható, az a bizonyos beszállásgátló:

 

Kapcsolódó tartalom: 

5 Comments

  • Nem lenne egyszerűbb kiírni, hogy kié a terület?

  • Nem ártott volna az újságírónak utánanézni, hogy a gólya fokozottan védett madár, valamint az jellemző rá, hogy nem fogadja el az új fészket, a feltett tüskék pedig súlyos sebeket ejtenek rajta. Ez a megoldás csak látszólag humánus, gyakorlatilag a gólyák pusztulásához vezetne. Azóta szerencsére sikerült visszaállítani az eredeti állapotot.

  • Kedves Kati! Tudjuk, hogy védett madár a gólya. Az “eredeti állapot” pedig eddig a percig sem lett visszaállítva.

  • Csak arra lennék kíváncsi, hogy ezek szerint mit is ér a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, és a Körös-Maros Nemzeti Park (vagyis mennyire is hozzáértőek, vagy inkább gerincesek?), ha mindez az ő vezényletükkel zajlott? Szakmailag és emberileg 0 értékkel bírnak.

Szóljon hozzá!