Gólyahír: Még a hét folyamán visszahelyezésre kerül a fészek az eredeti helyére

Fotó: Körös Hírcentrum

Néhány napja elsőként számoltunk be a hírről, miszerint áthelyezik a Bartók Béla úti gólyafészket az út egyik oldaláról a másikra.

hirdetés

A fészket egy emelőkosaras daru segítségével helyezték át az út túloldalára, a gólyapár korábbi otthonául szolgáló oszlopra pedig egy úgynevezett beszállásgátlót szereltek. A költöztetéssel egyébként tavaly is megpróbálkoztak, sikertelenül. A Karcsinak és Klárának elnevezett gólyapár az eredetileg kiszemelt oszlopon építették újjá otthonukat és 3 fiókát neveltek fel.

hirdetés

Az újbóli költöztetés nagy vihart kavart, rengetegen ellenezték a műveletet. Sokan – egyértelműen – a gólyák korábbi helyükön elhelyezett, szigony szerű beszállásgátlón háborodtak fel és többen az eredeti állapot visszaállítását követelték. Az üggyel kapcsolatban a Mályi Madármentő Állomást is megkeresték, akik többekkel párhuzamosan próbáltak megoldást találni a kialakult helyzetre.

Lehoczky Krisztián, az egyesület vezetője megkeresésünkre elmondta, tény, hogy a fészek nem ideális helyen van, ugyanakkor ennek a beszállásgátlónak az elhelyezése nem lehet megoldás. Hozzátette: ők első sorban a szerkezet levételét szerették volna elérni, hiszen ha a gólyapár hazatér, nagy eséllyel megsebzik magukat, de akár bele is halhatnak sérüléseikbe. Az egyesület bekérte a határozatot, amiben engedélyezték a fészek áthelyezését és a beszállás gátlók felhelyezését, ám mint kiderült a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának – Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya sem ilyen eszközre adott engedélyt.

Az egyesület az alábbiakat írta közösségi oldalán:

E szerkezet képes lehet a beszálló fokozottan védett fehér gólyán akár sérülést is okozni. Az okozott sebet a legyek megtalálhatják beköphetik és a kikelt nyüvek élve ehetik a madarat. A fehér gólya makacs módon ragaszkodik a fészkéhez amit tavalyi évben be is bizonyított. Karcsi és Klára több éve ott fészkel és nem akarják az átlakoltatást.

A Nemzeti Közművek Zrt-nél is érdeklődtünk a felhelyezett szuronyok alkalmasságáról. Itt falakba ütköztünk mert a diszpécser hölgy elmondása szerint ők nem tudnak ilyen kihelyezésről de még a fészek áthelyezéséről sem. Szerettünk volna az illetékesekkel beszélni, de csak masszív hárítás volt részükről és azt tanácsolták, hogy beszéljünk az Önkormányzattal. Felhívtuk az Önkormányzatot ahonnan visszahívott minket az aljegyző aki már tudott az ügyről és tájékoztatott minket, hogy a polgármester Úr is kiállt a gólyák mellet és intézkedik az ügy kapcsán. További telefonálgatásokkal egyeztettük a Pest Megyei Kormányhivatallal is illetve sikerült egyeztetni a Békés Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinetvezetővel is. Velünk párhuzamosan Sámuel Zsuzsa is lépett a gólyák ügyében és ha minden igaz akkor megoldódni látszik a gólyafészek és a gólyák sorsa is– írják.

Sámuel Zsuzsanna természetvédő azt a tájékoztatást kapta, miszerint Dr. Takács Árpád kormánymegbízott úgy döntött, a Békéscsaba Bartók Béla út 20. szám alatti gólyafészek áthelyezésével kapcsolatban, hogy a február 20-án áthelyezett fészek még a hét folyamán visszahelyezésre kerül annak eredeti helyére, fészektartó kialakítása mellett.

Kapcsolódó tartalmak:

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 73 = 75