Folyamatosan emelkedik a születések száma Békés megyében

születések Fotó: Pixabay

Az elmúlt tíz esztendőben enyhén ugyan, de folyamatosan nőtt a születések száma Békés megyében. Ezt igazolják a járási hivatalok népegészségügyi osztályaihoz beérkezett adatok.

hirdetés

Békésben tavaly 2 586 újszülött látta meg a napvilágot, míg tíz évvel korábban ez a szám alig érte el a kétezer-ötszázat. Örömteli a megváltozott tendencia, hiszen 2009-et megelőzően jelentős születésszám csökkenés jellemezte a megyét. Az elmúlt öt esztendőben – köszönhetően az ellátórendszer tevékenységének – a csecsemőhalálozás is jelentősen csökkent. A korai veszteségek esetében az adatok alapján megállapítható, hogy megyén belül is nagyon jelentős különbségek vannak a járások között.

hirdetés

A koraszületési arány nem mutat jelentős változást. Ezért az alap és szakellátás keretében elengedhetetlen az egyéni körülmények vizsgálata, a célzott, személyre szabott gondozás erősítése. Kiemelten fontos a várandós gondozás korai kezdése, a szűrések teljes körű végzése, a szájhigiéné erősítése, valamint terhességi cukorbetegség esetén a várandós szakellátása.

Az észlelt szociális problémák korai jelzésével segíthető, hogy a családok felkészüljenek a gyermekek fogadására, tudatosabban éljenek a várandós időszakban. Az adatok szerint magas a várandós anyák és családjuk esetében az aktív és passzív dohányzás, ami szintén oka lehet a koraszülés kedvezőtlen alakulásának. Éppen ezért kiemelten fontos a leszokást támogató programok ismertetése is. Tavaly megyénkben az újszülött mentő inkubátorban mindösszesen egy csecsemőt helyeztek el – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

3 + 4 =